Am ales drumul mai lung pentru a fi mai aproape de natură cu INEOS Grenadier. Primul episod din seria CarVenture își propune să vă găsească rapid pacea interioară. Noi am găsit-o la Albastru și Origini.
Albastru și Origini este un loc care te întoarce in timp. Mirosurile sunt acelea ale copilăriei fericiților care au avut bunici la țară. Eu am fost printre acei copii fericiți, trăind primii 7 ani cu picioarele goale pe colbul uliței, printre animale, mâncând roadele grădinii din spatele casei. După ce m-am mutat la oraș pentru a începe școala, unii copii din clasă mă luau puțin peste picior, eram „de la țară’. Acum însă, trendul este de reîntoarcere la origini, la tradiții, la natural, la țară. Faptul că am trăit primii ani din viață la țară mi-a adus beneficii pentru întreaga viață.
Povestea Albastru și Origini reprezintă povestea Anei și a soțului ei, care au făcut alegerea conștientă de a părăsi Parisul, cu toate beneficiile traiului într-una dintre cele mai cosmopolite metropole, pentru a reveni acasă în România și nu orișicum, ci acasă la țară. La Albastru și Origini te simți acasă, există o căldură care se simte peste tot, de la macatele puse pe fiecare pat, la alegerea celor mai confortabile perne și saltele, la bucatele fabuloase gătite de femeile din sat, la locul unde se face foc de tabără în serile răcoroase de toamnă, la pisicile care se răsfață pe la picioarele oaspeților, la mirosul picăturilor de ploaie pe lemnul pontonului pe care exersăm Yoga, la gustul nucilor proaspăt ieșite din învelișul lor verde și al belșugului de mure pe care le-am mâncat direct de pe gardul pe care creșteau cu zecile de ciorchini.
Locul este de un tradiționalism rafinat, în care se observă atenția la detalii venită din partea unor oameni care au călătorit și au adus acasă elemente moderne, elegante. În interiorul șurei, transformată în loc de luat masa, sunt cărți cu care te poți pierde în introspecții asupra sinelui. În loc de clasica salată cu ceapă, roșii și castraveți, ne-a fost servită salată de rucola, smochine proaspete și dovlecei sote.
Retreatul de 4 zile de la Albastru și Origini a fost primul meu retreat de Yoga. Atât al meu, cât și al profesoarei de Yoga – Iulia Moroșan, care a fost secondată de profesorul ei de Yoga – Hitesh Bhatt.
Pe Iulia o știam doar din social media și am cunoscut-o personal direct în retreat. Rar aleg să merg în retreaturi, am selectat doar câteva în care am fost până acum, de pe vremea când a merge în retreaturi nu era un trend. Pentru mine, a alege un retreat și o persoană reprezintă un proces complex, care se întâmplă uneori în ani de zile, alegere care răspunde unei nevoi pe care mi-o identific și pe care nu reușesc să mi-o rezolv singură.
Iulia mi-a depășit așteptările. Cu mult! Mă bucur că am făcut parte din grupul primului ei retreat și mă bucur că am exersat cu ea primul meu flow autentic de Yoga, cu toate că mai făcusem Yoga până atunci. Iar prezența lui Hitesh a adăugat un plus de autenticitate și conexiune reală cu India și cu Yoga, cu acest sistem complex holistic, care aduce atât de multe beneficii la nivel de corp, minte și spirit.
Programul a fost unul simplu, dimineața mergeam direct la Yoga, apoi la micul-dejun/brunch. După două ore de Yoga pe ponton, în mijlocul naturii, îmi amintesc că aveam o mare poftă amplificată de vederea mâncării extraordinar de bune! Am redescoperit bucuria de a mânca pâine cu unt și gem, pe lângă toate celelalte bunătăți.
După brunch, mergeam la plimbare în natură, apoi aveam o activitate creativă (lut și covoare), urmate iar de 2 ore de Yoga intensivă. Urma cina, apoi discuții legate de subiecte de interes ale tuturor, discuții care se terminau uneori chiar după miezul nopții. Cu oamenii potriviți, în locul potrivit, se pot afla multe despre propria persoană. Prin exemplul celorlalți te poți vedea și înțelege mai bine. Te poți conecta mai bine la tine, poți clarifica multe lucruri, poți arde efectiv etape. Mereu am tratat retreaturile ca scurtături, ca și cum în viața de zi cu zi mergem cu viteză normală, iar in cadrul unui retreat alergăm ca la maraton. În timpul maratonului, lucrul este foarte intens, uneori greu, însă la final culegem roadele și beneficiile acestui efort. Deoarece este un efort, atât fizic, cât și intelectual, dar și un efort de conectare cu ceilalți și cu sinele, spre a găsi unele răspunsuri. Sau poate doar pentru a accepta că unele răspunsuri vor rămâne nedescoperite, și asta se poate întâmpla. Este doar marele proces al vieții, cu bune și cu mai puțin bune.
Experiența reală a unui flow de Yoga autentic
Studiez tai chi din 2003 (cu câteva întreruperi). Uneori am intercalat cu Yoga taoista (un tip de Yoga puțin diferit față de Yoga provenită din India, însă izometria corpului uman fiind aceeași, multe elemente sunt similare). Sunt familiarizată cu multe concepte care sunt asemănătoare între cele două sisteme – cel chinezesc și cel indian. Acest fapt m-a ajutat mult în a reuși să susțin un program de Yoga intensiv de două ore, de dificultate peste medie. Toți colegii mei din retreat erau familiarizați cu Yoga și o practicau de ani de zile. M-am bucurat că am făcut față acestui challenge și am plecat din retreat cu un corp tonifiat și în formă mult mai bună decât atunci când am ajuns acolo (exceptând mâncarea puțin în exces, dar, deh, sunt și eu om…).
Irina începe clasa de Yoga cu o meditație care deschide simțurile și întărește atenția. Urmau exercițiile de întindere și încălzire. Apoi partea intensivă de asane în care exersam un anumit flow de mai multe ori pe ambele părți pentru a-l integra mai bine. Evoluția de la prima exersare la a patra exersare era semnificativă. Apoi stretching și asana mea favorită – shavasana!
INEOS Grenadier și Yoga
Când m-am urcat în INEOS prima dată, în curtea reprezentanței, prima impresie a fost ca și cum m-am urcat într-un elicopter militar – nu că m-aș fi urcat vreodată, dar noi toți am văzut la un moment dat filme pe această temă. INEOS este dur, masiv, înalt, compact. Elementele de design de off-road aduc un plus de adrenalină întregii experiențe. Cu toate că mergeam cu INEOS către un retreat de Yoga, mașina a adus un dinamism care a modificat încă din start chimia celor 4 zile. Schimbarea de stare dintr-una meditativ contemplativă într-o stare dinamică și activă m-a ajutat mult. A fost efectiv ingredientul care m-a făcut să pot susține aproape 5 ore de yoga intensivă pe zi.
Ce simți când te urci pe un INEOS?
Te simți într-un fel când te urci ÎN INEOS, însă te simți în alt fel când te urci PE INEOS. Ok, te-ai urcat pe INEOS și contempli apusul de soare. Însă când te-ai urcat pentru a executa câteva asane, lucrurile se complică și mai mult. Din nou, INEOS m-a scos din registrul relaxat contemplativ, infuzând o doză de adrenalină la înălțime. Warrior 2 și Dancers pose asana n-au fost niciodată atât de intense.
Iar la volan?
Nou-venitul INEOS Grenadier evocă un stil inconfundabil de practicalitate și de capacitate, ambele duse până la extrem. Din momentul în care introduci selectorul familiar al transmisiei în modul Drive, drumul se termină fix acolo unde îți dorești tu, iar cel mai probabil, mașina ar mai putea continua și mai departe. Compania britanică pune la dispoziție și o lungă listă de accesorii pentru a-i ajuta pe cei cu sete de drum să își aducă la realitate cele mai nebunești așteptări în materie de overlanding.
Sigur, distracția începe de la 82.895 de euro, dar merită, cu certitudine, fiecare bănuț!
Date tehnice Ineos Grenadier Fieldmaster Edition
Motor L6, turbo, diesel – Putere max. 249 CP/3250-4200 rpm – Cuplu max. 550 Nm/1250-3000 rpm – Transmisie tracțiune integrală, cutie automată cu 8 tr. – L/l/h 4896/1930/2036 mm – Ampatament 2922 mm – Portbagaj 1.152-2.035 l – Masă proprie 2,7 t – Adâncime vad 800 mm – 0–100 km/h 9,9 s – Viteză maximă 160 km/h (limitată electronic) – Preț de la 82.895 de euro
Verdict
Îmbinarea dintre clasic și original, tradițional și autentic ne ajută să stabilim o conexiune adâncă între Yoga și INEOS Grenadier. O experiență pe care nu o vom uita prea curând.