Implicațiile unei pene de curent la nivel european au putut fi văzute după marea pană de curent din 4 noiembrie 2006. La acel moment, peste 15 milioane de clienți ai UTCE nu au avut acces la serviciile de energie electrică timp de două ore. Zeci de persoane au fost prinse în lifturi, o mulțime de trenuri au fost oprite pe traseu, iar serviciile de urgențe au fost blocate de numărul mare de apeluri simultane.
Din păcate, istoria se poate repeta oricând, anunță autoritățile austriece. De altfel, Austria este primul și singurul stat din Europa care are un plan de urgență bine pus la punct ce vizează o astfel de situație. Mai jos puteți urmări un clip filmat de Forțele Armate austriece în care sunt explicate etapele prin s-ar gestiona o astfel de situație. Accentul este pus pe fiecare individ în parte, cu lucruri pe care le poate realiza în propria gospodărie pentru a trece peste această potențială criză.
Așadar, Austria are un „Plan B', unde B vine de la Blackout (o întrerupere majoră a curentului). Experții austrieci sunt convinși că o astfel de pană de curent s-ar putea întâmpla oricând în următorii cinci ani la nivel european. Austriecii s-au pregătit pentru un scenariu sumbru în care alimentarea cu energie electrică ar putea fi oprită pentru două săptămâni. În acest caz, populația va avea dificultăți majore în ceea ce presupune procurarea hranei proaspete, a medicamentelor și a produselor de igienă. De asemenea, alimentarea cu apă potabilă ar putea fi afectată.
Dacă alimentarea cu energie electrică ar fi oprită pentru un timp atât de îndelungat, mașinile electrice ar fi complet paralizate, nemaiexistând posibilitatea de a le încărca decât din surse regenerabile identificate la nivel local.
Oricum s-ar putea desfășura un asemenea eveniment, fie el la scară internațională sau nu, autoritățile austriece îi îndeamnă pe toți să aibă în casă mai multe provizii. Lista include lumânări, chibrituri, baterii, extinctoare de incendiu, alarme pentru monoxid de carbon, apă (câte doi litri pentru fiecare persoană, pentru cel puțin cinci zile), alte băuturi, ceaiuri, cafea, mâncare durabilă (conserve), o trusă de prim ajutor, hartie igienică, saci de gunoi, bandă adezivă și bani în bancnote mici și monede. De asemenea, se recomandă ca mașina dumneavoastră să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin.
Totuși, o tratare mai intensă a subiectului scade dramatic șansele unui astfel de eveniment major de a avea loc în lipsa unei calamități naturale sau a unui atac cibernetic de mari proporții (pentru care există un sistem de protecție la nivel european). Sistemul energetic european este format din mii de linii care alimentează fiecare țară în parte, iar căderea simultană a acestora este puțin probabilă. Panica populației a fost alimentată parțial și din pricina crizei energetice prin care trece Europa în acest moment.
Foto: Pexels.com