Cum ar fi dacă autoturismul viitorului ar renunța complet la volan și pedale? Aici nu vorbim despre conducerea autonomă ci despre un nou sistem de control al vehiculului, unul care citește cu exactitate undele cerebrale pe care le emite creierul șoferului.
Amplificarea siguranței mașinilor noastre rămâne un subiect de importanță majoră în industria auto. Ford lucrează la o soluție, care, în esență, îți va „citi gândurile', iar mașina va reacționa în consecință pentru a te proteja de o situație la limită întâlnită pe șosea.
Soluția patentată de Ford poartă denumirea de „chassis input intention prediction via brain machine interface and driver monitoring sensor fusion', ce s-ar traduce printr-un sistem de predicție ce monitorizează șoferul prin intermediul unor senzori care citesc undele cerebrale.
Trimiterea către science fiction se face imediat în mințile noastre, însă sistemul propus de Ford nu ar urma să controleze permanent mașinile prin citire telepatică, însă va ajuta sistemele de asistență pentru a evita, de exemplu, un impact în ultimul moment.
Multe accidente se petrec pentru că timpii de reacție ai șoferilor tipici nu permit mișcări suficient de rapide ale mâinilor (volanului) și ale picioarelor (pedalelor), acestea fiind efectuate în 1-2 secunde. Totuși, creierul preia instantaneu informația aceasta prin intermediul ochilor și ar putea să o transmită în timp real către senzorii aparatului BMI (Brain Machine Interface) urmând ca mașina să efectueze manevrele necesare de evitare într-un timp cât mai scurt.
În mod evident, acest sistem are nevoie de o întreagă rețea de supercalculatoare incluse în vehicul. Conform schemei prezente în patentul americanilor, pe lângă undele creierului, sistemul va utiliza sistemul GPS și va fi în permanență conectat la un server, precum și la toate funcțiile de control ale mașinii.
Via: Motor1