Povestea vinului: În vizită la Balar Wine Estate cu noul BMW Seria 5

vezi galeria foto

Numeroase nestemate pot fi găsite la sud de Dunăre, însă dacă este să punem pe hartă locul unde se reinventează procesul de producere a vinului, acela este, cu siguranță, Balar Wine Estate. Vă invităm la degustat!


Un drum de cinci ore desparte Bucureștiul de locul în care se produce unul dintre cele mai exclusiviste vinuri din lume. Locul în care are loc magia din Bulgaria se numește Balar Wine Estate, unde am primit o invitație VIP mulțumită bunilor prieteni Martina și Stefan.

Ascunsă în regiunea tracică din sudul Bulgariei, crama se află în zona protejată geografic din Skalitsa.  Parte din călătoria noastră în Bulgaria, Balar Wine Estate a reprezentat prima și cea mai importantă oprire de pe drum. Cele două zile pregătite în regiunea Yambol ne-au arătat că Bulgaria nu are de oferit doar litoral și munți, ci poate fi „degustată’ și altfel.


Călăuza noastră în această clătorie a fost un proaspăt BMW 520d, mașină parcă dezvoltată special pentru această ocazie. Extrem de comodă, liniară, economică și spațioasă, mașina s-a achitat de sarcini cu notă maximă. Singurul mic reproș care ar putea fi adus este legat de sistemul de climatizare, care nu pare dimensionat corespunzător. Asta sau temperaturile înregistrate la mijlocul lui aprilie, care oricum erau mult peste limita normală atinsă de regulă în această perioadă, ne-au făcut să ne topim mai mult decât era cazul.


Și totuși, ce este atât de special la Balar Wine Estate? Aici este unicul loc din lume în care are loc producția vinului vitalizat. L-am cunoscut pe însuși Dimitar Varbanov, directorul cramei și inventatorul procesului de vitalizare și i-am cerut mai multe detalii.

 

„Vitalizarea este procesul de utilizare a undelor sonore pentru a schimba structura și spectrul energetic al moleculelor de vin. Sunetele muzicii clasice compuse de Ludwig van Beethoven și Antonio Vivaldi sunt redate direct în vin pentru o perioadă lungă de timp pentru a accentua calitățile vinului și a impactului pozitiv asupra corpului uman. Odată îmbuteliat, vinul vitalizat continuă să-și dezvolte calitățile și aromele unice. Sticlele de colecție sunt placate cu platină pentru a proteja calitatea superioară a vinului de interferențele mediului extern pentru o perioadă lungă de timp’, ne-a povestit Dimitar în timp ce ne arăta împrejurimile viilor sale.


 

În mod normal, pentru a degusta un vin, este nevoie și de mâncare. Alegerea impecabilă a locației și spiritul de familie în care ne-am simțit incluși cu succes au generat amintiri pe care le vom purta în suflet mulți ani. Este greu de descris vinul vitalizat de la Balar. Pare că toate simțurile îți sunt inundate și că ți se îngustează câmpul vizual. Este neapărat o experiență de trăit măcar o dată de-a lungul vieții.

După degustare, mașina a rămas parcată. Cu siguranță s-a bucurat și ea de această ieșire la aer curat. Ne-am dori ca regiunea Yambol să se pregătească pentru un aflux de turiști generat de vinul vitalizat de la Balar. Din păcate, situația actuală a cazărilor din oraș nu este tocmai optimă. Ca și în România, economia din Yambol a avut de suferit după anii 90, însă dacă este să ne luăm după pulsul tineresc al vieții de după apus, Yambol se pregătește pentru o nouă etapă.


Acesta a fost sentimentul pe care l-am trăit și în continuarea călătoriilor noastre prin Bulgaria, aici se pregătește o schimbare de proporții, iar drumurile de foarte bună calitate, curățenia și civilizația din trafic dovedesc acest lucru. După Yambol, au urmat Plovdiv și Sofia, iar ambele orașe s-au prezentat cu mult peste așteptările noastre. Clădirile din centru au beneficiat de restaurare, traficul curge chiar și la orele de vârf, în timp ce localnicii au un aspect cosmopolit.


În mai multe zone am descoperit artă și cultură urbană, însă vă asigur că era din varietatea pozitivă. Apropo de cultură, ar trebui să vorbim și despre cultura auto din Bulgaria, aspect la care noi românii putem rezona cu succes. Deși posibilitățile financiare sunt ceva mai limitate decât în România, asta nu îi oprește din a-și îngriji mașinile, uneori ceva mai bătrânele, dar care beneficiază de aceeași dragoste de care s-au bucurat în Vest atunci când erau noi.

În esență, Bulgaria este o țară care merită vizitată fără un itinerar anume. Dincolo de zonele turistice, țara are o poveste importantă de spus, o poveste care ar trebui să înceapă întotdeauna cu un pahar de vin vitalizat de la Balar.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE