Taxa de mediu a fost declarată de fiecare dată ilegală, iar statul român este nevoit să returneze plătitorilor banii încasați. Dar pe 9 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a mai luat o decizie importantă. Timbrul de mediu, așa cum era cunoscută taxa auto începând cu 2013, este ilegal, iar statul român va fi obligat să restituie banii primiți.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a reacționat la această decizie și a anunțat constituirea unui grup de lucru care va analiza pașii de urmat.
Citește și: Timbrul de mediu ar putea fi transformat în impozit anual
„Având în vedere aceste aspecte, MMAP a constituit, deja, un grup de lucru care analizează eventuala modificare a legislației existente, în concordanță cu reglementările naționale și europene în vigoare. Grupul de lucru va analiza inclusiv variantele de modificare a legislației, propuse și aflate în dezbatere în Parlamentul României. După identificarea și implementarea soluției optime, care să respecte principiul ‘poluatorul plătește’, MMAP împreună cu partenerii guvernamentali (MFP, ANAF, MDRAP etc.) va stabili modalitatea prin care cetățenii își vor putea recupera sumele plătite în baza OUG 9/2013′, se arată în comunicatul MMAP.
Citește și: Timbrul de mediu a intrat sub lupa Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ar putea deveni ilegal
În 2015, Guvernul prezenta o estimare potrivit căreia restituirea sumelor percepute cu titul de taxe pentru înmatricularea vehiculeler s-ar ridica la 6,5 miliarde de lei. Între timp, sume noi au fost colectate, dobânzi s-au acumulat, iar valoarea se apropie de 8 miliarde de lei.
Sursa | Profit via Digi24