Amenzile de circulație ne dau deseori bătăi de cap atunci când vine vorba să le achităm, iar mulți dintre șoferi nu știu cum pot proceda în acest caz. De aceea, ne-am gândit să vă oferim un scurt articol legat de întrebarea „Unde plătesc amenzile de circulație?'.
Începem și cu partea bună, aceea care conform Codului rutier șoferii pot achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege în cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenției.
Plata amenzii de circulație direct la agentul constatator
Persoanele fizice pot achita pe loc agentului constatator, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. Dacă șoferul care a încălcat legea acceptă această soluție, atunci agentul constatator este obligat să elibereze o chitanță.
„Agentul constatator eliberează contravenientului chitanța reprezentând contravaloarea amenzii, în care se menționează data, numele și prenumele contravenientului, fapta săvârșită, actul normativ care stabilește și sancționează contravenția, numele, prenumele și semnatura agentului constatator, nemaifiind necesară încheierea procesului-verbal de constatare a contravenției dacă nu se dispune și o sancțiune contravențională complementară', este specificat în Codul Rutier.
Plata amenzii de circulație la ghișeu
Dacă șoferul nu dorește sau nu are posibilitatea achitării amenzii pe loc, atunci el va fi nevoit să meargă la casieriile autorităților administrației publice locale sau ale altor instituții care sunt abilitate să administreze veniturile publice locale. De asemenea, șoferii pot achita amenzile de circulație și la ghișeul unic care poate fi găsit la punctele de trecere a frontierei.
Plata amenzii de circulație on-line
Cei care vor să evite un drum până la o astfel de instituție pot opta pentru plata on-line prin intermediul site-ului ghiseul.ro sau cu ajutorul unei aplicații dedicată telefoanelor inteligente.
Ce cuantum are punctul de amendă?
Așa cum probabil știți, cuantumul unui punct de amendă se calculează ca procent din salariul minim brut pe economie. Începând cu 1 ianuarie, un punct de amendă este echivalentul a 97,5 lei.
Clasele de sancțiuni prevăzute de Codul rutier
clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă
clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amendă
clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amendă
De reținut că persoanele fizice pot primi sancțiuni cuprinse în clasele I-IV.