În ultima perioadă, ridicarea mașinilor parcate neregulamentar a devenit un fel de joc de-a șoarecele și pisica. Dar autoritățile pregătesc un nou set de reguli cu privire ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. În plus, proiectul este mult mai clar și mult mai bine realizat decât cele gândite până acum de consiliile locale.
Proiectul spune că mașinile vor putea fi ridicate în situațiile de mai jos:
a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară
b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă' și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării
c) pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 metri
d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice
e) în pante și în rampe
f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă', în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația „Zona de staționare cu durata limitată' peste durata stabilită.
Ba mai mult, se va considera staționare pe partea carosabilă situația în care oricare dintre roțile vehiculului se regăsește pe partea carosabilă.
Va fi stabilit și ca ridicarea să nu fie dispusă sau (dacă a fost dispusă) să înceteze executarea dacă în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.
„Deși primul lucru pe care-l realizează agentul de poliție este să verifice prezența unor persoane în vehicul, apar situații când o astfel de constatare nu este în mod obiectiv posibilă, mai ales dacă vehiculul are ușile blocate', este argumentul Guvernului.
Parcarea pe trotuar se va face după aceleași reguli ca și până acum: să existe spațiu amenajat și pietonii să dispună de un culoar de cel puțin un metru.
O altă regulă nouă face referire la bicicliști. Aceștia vor fi obligați să poarte cască de protecție când circulă pe drumurile publice.
Noile reguli vor fi aplicate în cel mult o lună de la momentul la care vor fi aprobate de Guvern și publicate în Monitor.
Sursa | Profit