5 echipamente și scule care nu trebuie să lipsească din garajul tău

vezi galeria foto

În ziua de astăzi, nu mai avem suficient timp la dispoziție ca să petrecem ore întregi în fața blocului, desfăcând motoare și asamblându-le la loc, așa cum făceau părinții noștri.


Autoturismele de azi sunt mai fiabile, mai ușor de întreținut, iar atunci când avem o problemă cu mașina, e mult mai simplu să mergem cu ea în service. Cu toate astea, nu întotdeauna este necesară o vizită la un mecanic auto.

Cu puțină răbdare, cunoștințe de bază și cu sculele potrivite, putem să facem și noi mici lucrări de mentenanță și de reparații la autoturisme. Iată ce truse de scule și ce echipamente trebuie să ai în garaj:

  1. O TRUSĂ DE CHEI TUBULARE

Este de departe cea mai importantă trusă de scule de care ai nevoie în garajul tău. Cheile tubulare sunt necesare pentru aproape orice intervenție la mașina ta, așa că trebuie să ai de unde alege. Pe lângă setul de chei tubulare, mai ai nevoie și de o tijă de extensie, dar și cutia trebuie să fie rezistentă.


Achiziționează o trusă completă, chiar dacă vei cheltui mai mulți bani, și alege un producător cunoscut. O astfel de investiție își va arăta imediat utilitatea și te poate ține toată viața, dacă piesele sunt fabricate din materiale bune.

  1. UN COMPRESOR DE  AER

Compresorul de aer este unul dintre cele mai versatile dispozitive pe care le poți avea în garajul tău. Umflatul și verificare presiunii roților e cea mai comună utilizare, dar un compresor de aer este util și pentru curățarea pieselor sau chiar pentru îndepărtarea zgârieturilor de pe caroserie.


Pe lângă utilizările pe care le poate avea în garaj, poți folosi un compresor de aer în multe alte activități din curte, de la vopsitul gardului sau al unor piese metalice, la bătutul cuielor cu un pistol pneumatic.

  1. UN MULTIMETRU

Un multimetru este un dispozitiv cu ajutorul căruia poți măsura diferite valori electrice, cum ar fi rezistența sau tensiunea electrică. Mai ales în cazul autoturismelor mai noi, care sunt pline de componente electrice, un multimetru te va ajuta să verifici dacă ai vreun circuit defect, dar și câtă energie trece prin el.


Scapi de dubii și vei depista cu ușurință problemele care apar în sistemul electronic al autoturismului tău, fără să mai fie nevoie să apelezi la un mecanic auto.

  1. O CHEIE DINAMOMETRICĂ

Nu există șofer care să nu fie pus, măcar o dată în viață, în situația de a schimba o roată. Procedura nu este una complicată, dar orice greșeală poate duce la rezultate fatale, așa că e recomandat să desfaci și să strângi prezoanele sau șuruburile care fixează roata de osie cu o cheie de precizie.


Cea mai indicată pentru această misiune este cheia dinamometrică. Trebuie să știi să o folosești, însă, în mod corect: dacă strângi prea tare un șurub, asta ar putea duce la ruperea lui.

Cheia dinamometrică folosește un sistem care te anunță printr-un clic atunci când ai strâns corect prezonul. Citește întotdeauna specificațiile și ghidul de utilizare și, dacă tot ai semne de întrebare, discută cu un mecanic auto.

  1. LUBRIFIANȚI ȘI SUBSTANȚE DE CURĂȚARE

Mare parte din piesele autoturismului, în special ale motorului, trebuie verificate, curățate și lubrifiate periodic, și poți face asta cu ușurință, în garajul tău. Pentru asta e recomandat să ai mereu la dispoziție un set de lubrifianți și de spray-uri lichide care te pot ajuta în caz de nevoie. Un spray antirugină e util atunci când ai de-a face cu șuruburi care nu se lasă desfăcute și poate preveni acumularea de rugină pe piesele importante.


Un spray de curățare a frânelor poate fi utilizat pentru curățarea oricăror părți metalice, inclusiv a frânelor, iar lubrifiantul cu silicon e indicat pentru uși și alte părți mobile care scot un zgomot deranjant. O altă substanță pe care e bine să o ai în garaj este agentul degresant, folosit pentru a îndepărta produsele pe bază de ulei de pe piesele motorului.

Înainte de a te apuca să meșterești la autoturismul tău, însă, fă un pas în spate și analizează la rece problema sau defecțiunea cu care te confrunți.

Dacă îți depășește cunoștințele sau nu ai suficientă încredere că știi despre ce este vorba și cum poți să o remediezi, noi recomandăm să iei legătura cu un mecanic auto autorizat.

Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE