Sunt mai multe moduri de a viziona filme în mașină, dar cel mai elegant e integrarea unor ecrane în tetiere. Iată cum se face.
În atenția celor mici și nu numai a lor, referitor la călătoriile lungi cu automobilul: cele mai bune locuri din cinema sunt disponibile pe bancheta din spate și oferta de filme este virtual nelimitată, de la „Ice Age’ și până la „Star Trek’. Cu o asemenea acoperire de teme cinematografice, și cea mai lungă croazieră devine o plăcere.
Sunt mai multe posibilități de a transforma automobilul în sală de cinema ambulantă. Una constă în fixarea tabletelor în poziții convenabile. Avantaj: tableta este un dispozitiv multirol: poate să ofere filme, jocuri și (dacă are propria cartelă SIM) acces la internet. Dezavantaj: tabletele pot fi scumpe și, la un loc cu suportul de care sunt atașate, vor ocupa ceva spațiu în interiorul vehiculului. Astfel de soluții funcționează, dar nu sunt cele mai comode posibile.
Altă variantă: un DVD Player cu monitor. Acestea ar putea fi prinse de tavan sau de tetiera scaunului din față. Ar fi de preferat dispozitive capabile să redea fișiere stocate inclusiv pe stickuri USB și carduri SD, eventual permițând și conectarea unei console de jocuri video. Există astfel de lucruri, propuse pe piață la prețuri de sub 100 de euro.
Totuși, înfigerea unor suporturi în tavan sau legarea ecranelor de tetiere nu reprezintă o integrare prea elegantă în ambientul interior al mașinii. Cu adevărat plăcut este să ai monitoarele integrate în partea din spate a tetierelor. Există și așa ceva, iar soluția prezentată aici a costat doar 110 euro și nu a pus probleme serioase de instalare. Un alt motiv în favoarea acestei soluții: consumul relativ mic de energie electrică specific monitoarelor cu cristale lichide – circuitul electric al automobilului va face față fără probleme.
Setul de tetiere cu monitor YMPA include două ecrane, două telecomenzi simple, cablajele necesare și oarece materiale de montaj. Componentele nu sunt în număr copleșitor. Imitația de tapițerie din piele este oferită în culorile negru, gri și bej. Prima impresie e favorabilă: cusături bine trase, senzație plăcută la atingere, asamblare curată. Apăsarea butoanelor dă o senzație de simplu-mecanicist ieftin, dar funcționează bine.
Tetiera ar trebui să fie compatibilă cu cele mai multe tipuri de automobile. Tijele de susținere pot fi reglate și faptul că amândouă se mișcă sincron asigură o centrare perfectă a tetierei. Rămâne, totuși, o diferență nerezolvată față de distanța dintre găuri. Pachetul cuprinde niște distanțiere care rezolvă problema.
În cazul nostru, tijele tetierelor erau prea subțiri pentru suportul din scaunele mașinii Skoda Roomster, iar tetiera avea joc după montaj. Nici blocarea în înălțime nu era sigură. Ca urmare, au trebuit să fie fabricate niște reducții discrete dintr-un tub. Cablurile, de asemenea, nu aveau mufe HDMI – ceea ce ar fi fost de preferat.
Kitul de față se referă strict la montarea monitoarelor. Desigur, mai este nevoie și de o sursă de semnal – gen DVD Player sau consolă de jocuri. Dispozitivele montate nu au vreo omologare europeană de conformitate, așa că rămâne la latitudinea fiecăruia dacă le instalează sau nu.
Apreciere de ansamblu
Pentru instalare trebuie să fii cât de cât creativ, mai ales la partea cablajului. Kitul nu vine cu un mod sistemic de montaj și unele detalii le vei confecționa pe cont propriu. Cost: de la 110 euro; Durată montaj: aprox. 150 de minute; Dificultate: pentru cunoscători.
Punct cu punct: cum se montează tetierele cu ecrane integrate:
Setul de componente:
Două tetiere cu monitoare integrate, telecomenzi simple, cabluri, plus elemente de prindere și conectare. Preț: 110 euro.
Tetierele mașinii:
După ce sunt deblocate și scoase, pot folosi ca model pentru reglarea distanței dintre tijele tetierelor cu monitoare.
Instalarea cablurilor – partea I:
Nu a fost desfăcută îmbrăcămintea scaunului, cablul a fost introdus și ridicat cu ajutorul unei tije lungi.
Instalarea cablurilor – partea II:
Prins cu bandă adezivă de tijă, cablul a ajuns sus fără riscuri de deteriorare a reglajelor sau încălzirii scaunului.
Tetierele noi:
Distanța dintre tijele de susținere poate fi reglată pe plaja dintre 100 și 200 mm, ceea ce acoperă o mare varietate de modele de scaune.
Tub distanțier:
Cablurile sunt trecute prin ele, după care tuburile sunt împinse pe tija tetierei. Au și rol de eliminare a jocurilor, vizând o fixare fermă.
Sursa de curent:
În locul unei legări lipite la alimentare, a fost folosit un conector. Pin-ul din centru este +, cel lateral asigură legătura la masă.
Sursa de semnal:
Monitorul are numai rol de redare, filmele sau jocurile trebuie să fie aduse la bord pe un alt dispozitiv – un smartphone sau o consolă.
Verdict
Aspectul general al tetierelor se prezintă bine. Totuși, componentele de fixare de la YMPA s-au dovedit a fi imperfecte și finalizarea temei rămâne la priceperea fiecăruia. Funcționează, dar nu putem face aici o recomandare explicită de achiziție.