Dacă vrei să fii pilot și să participi în competiții, trebuie să urmezi cursurile unei școli de pilotaj sportiv acreditate.
Federația Română de Automobilism Sportiv a publicat lista oficială a școlilor de pilotaj acreditate pentru sezonul 2020. Acestea oferă cursuri teoretice și practice autorizate, iar cursanții primesc diplome de absolvire pe care le pot folosi pentru a debuta în motorsport.
Care sunt școlile de pilotaj sportiv din România care au acreditare FRAS în sezonul 2020?
La momentul publicării listei oficiale de școli de pilotaj sportiv acreditate de Federația Română de Automobilism Sportiv, regăsim 14 școli acreditate. Există posibilitatea ca alte școli să obțină acreditarea în anul în curs, dar cluburile acreditate FRAS sunt rugate să îndrume sportivii debutanți la una dintre aceste 14 școli pentru a avea diploma recunoscută de federație în vederea licențierii drept piloți debutanți.
Cu BMW M4 si Claudiu David pe circuitul de la Portimao
În București sunt înregistrate patru școli de pilotaj sportiv acreditate de FRAS. Acestea sunt GxG Drive Control (reprezentată de George Grigorescu), RoDrift Academy (reprezentată de Denis Manea), Ștefan Vasile Hobby Sport (reprezentată de Ștefan Vasile) și Școala de Pilotaj în Off Road (reprezentată de Silviu Bulugioiu). În apropierea capitalei găsim Academia Titi Aur din Crevedia (reprezentată de Silviu Moraru), MVM Rally Motor Sport din Corbeanca (reprezentată de Ciprian Solomon) și Vali Porcișteanu Racing din Pitești (reprentată de Valentin Porcișteanu).
Pentru prima oară, România are un echipaj feminin la Campionatul European de Raliuri
În Sinaia este înregistrată școala ACS Leaders R US (reprezentată de Claudiu David), iar în Brașov există Auto Blic (reprezentată de Hângu Florin). În Sfântu Gheorghe este înregistrată școala Auto Chrono (reprezentată de Simon Arpad), iar în vestul țarii găsim școala Danny Ungur Rally School din Cluj-Napoca (reprezentată de Daniel Ungur), respectiv Raul Badiu Rally School (reprezentată de Raul Badiu). În Botoșani este înregistrată școala Green Rally (reprezentată de Damian Augustin). Ulterior publicării listei de mai jos, FRAS a actualizat pe site-ul său oficial lista școlilor de pilotaj acreditate în sezonul 2020 cu Napoca Rally Academy, din Cluj, reprezentată de Marco Tempestini.
Modificări pentru Dacia Sandero de raliu: ce îmbunătățiri a primit pentru sezonul 2020?
Fiecare dintre reprezentanții menționați mai sus au o adresă de e-mail publicată pe site-ul FRAS pentru a fi contactați de elevii interesați de urmarea cursurilor de pilotaj sportiv. Lista o regăsiți în captura de ecran atașată în acest articol. Puteți să căutați fiecare școală de pilotaj în parte pe internet pentru a afla mai multe despre cursurile oferite, prețuri și chiar piloții care au absolvit-o.
Ce trebuie să faci ca să urmezi cursurile unei școli de pilotaj sportiv acreditate și cât costă?
Vestea bună este că nu ai nevoie de prea multe lucruri ca să urmezi cursurile unei școli de pilotaj sportiv în România. Nu este necesar să vii cu mașina personală, deoarece toate școlile au autovehicule pregătite special în acest sens. Practic, trebuie doar să te înscrii și să platești taxa de școlarizare la timp, iar apoi să te prezinți la cursuri și să fii deschis să înveți lucruri noi.
Vestea mai puțin bună este că taxa de școlarizare la un curs de pilotaj sportiv în România nu este tocmai mică, cel puțin dacă ne raportăm la prețul scolarizării pentru obținerea permisului de conducere. Spre exemplu, la Academia Titi Aur, prețul unui curs de conducere sportivă împărțit în două module a câte patru ore fiecare este de 6.800 de lei. Alte școli de conducere sportivă din România au un tarif apropiat de această sumă.
Dacă iubești motorsportul, poți fi premiat de Federația Română de Automobilism Sportiv
Există și variante mai accesibile dintre școlile acreditate, însă Academia Titi Aur se poate mândri cu un parc auto generos pentru activitățile didactice și cu un circuit dedicat acestei activități. Notăm faptul că și celelalte școli de pilotaj sportiv din România își derulează cursurile pe circuit sau pe segmente de drum închise circulației publice.
Ce înveți la o școală de pilotaj sportiv?
Orice cursant care se înscrie la un curs de pilotaj sportiv la noi în țară va primi un instructaj în ceea ce privește regulile esențiale aplicate în sportul cu motor în România. Urmează o prezentare a echipamentelor de siguranță obligatorii pentru motorsport în țara noastră și nu numai.
Pilotul Adrian Grigore îți explică poziția corectă la volan
Totodată, cursanții vor învăța poziția corectă la volan, circulația mâinilor pe volan, tehnici de abordare a virajelor, cum funcționează transferul de masă, diferențele între diferite traiectorii, cum funcționează aderența și inerția, cum se controlează mașina în derapaj, tehnici de accelerare și frânare, precum și diferite sfaturi furnizate din experiența din competiții a instructorilor.
Premieră absolută – Primul cuplu căsătorit care câștigă un rally raid la Cupa Mondială
În cadrul părții practice a acestor cursuri de pilotaj sportiv, cursanții vor experimenta ce au învățat sub supravegherea instructorilor acreditați, de cele mai multe ori piloți activi în Campionatul Național de Raliuri, dar și piloți din Campionatul Național de Drift, Campionatul Național de Viteză în Coastă și piloți din alte campionate derulate la nivel național.
Anumite școli de pilotaj vă conferă posibilitatea de a conduce o mașină pregătită de competiții și oferă cursuri de pilotaj pe macadam, pe asfalt sau chiar pe ambele suprafețe. Fiecare suprafață de rulare are particularitățile sale, dar tehnicile predate se aplică la fel de bine în ambele situații.
Cum treci de la absolvent de școală de pilotaj sportiv la concurent în motorsport?
Ei bine, acesta este pasul cel mai complicat de realizat în practică. Odată absolvită școala de pilotaj sportiv, aspiranții la titulatura de pilot debutant trebuie să se înscrie într-un club sportiv afiliat FRAS și să treacă printr-un examinare medicală specifică, în urma căreia trebuie să fie apți pentru sportul cu motor. Odată trecut și de acești pași, cei care au obținut documentele respective trebuie să contacteze Federația Româna de Automobilism Sportiv în vederea obținerii licenței de pilot debutant. Licența poate fi obținută pentru o singură disciplină sau pentru mai multe discipline.
Cum e viața între enduro, „coastă și „Neatza? Pe roți!
Pentru a obține licența de pilot trebuie să achiți o taxă la Federația Română de Automobilism Sportiv. Anual, va trebui apoi să plătești o taxă de membru, iar clubul din care faci parte trebuie să plătească și el o cotizație pentru a rămâne afiliat FRAS.
Cu toate documentele de mai sus, vei putea să concurezi în competiții derulate în România sub egida FRAS. În funcție de disciplină, vei putea să închiriezi o mașină de curse pentru a concura, sau ai posibilitatea de a concura cu o mașină proprie. Cea din urmă trebuie să fie modificată conform Anexa J a FIA și să respecte toate normele de siguranță în vigoare în domeniu, pe care le poți găsi pe portalul FRAS.
Cei care au licență de pilot și sunt afiliați unui club sportiv pot înmatricula în România una sau mai multe mașini care au în cartea de identitate a vehiculului (CIV) mențiunea „destinat competițiilor sportive’. Această mențiune înseamnă, printre altele, că vehiculul este scutit de impozit și că va face Inspecția Tehnică Periodică (ITP) doar la sediile RAR (Registrul Auto Român). Evident, mașinile respective trebuie să treacă printr-o listă diferită de verificări la ITP, iar toate modificările care le fac diferite de standard sunt trecute într-un pașaport tehnic emis de FRAS.
Vestea bună pentru cei care urmează cursurile unei școli de pilotaj sportiv este că tehnicile învățate în aceste instituții se aplică cu succes și în conducerea de zi cu zi pe drumurile publice.
Pentru cei care consideră că doresc să învețe să conducă mai bine, dar un curs de pilotaj sportiv este prea mult pentru nevoile lor, există cursurile de conducere defensivă, unde veți putea să învățați cum să fiți un șofer mai bun. Le vom detalia și pe acestea într-un material separat.