Oboseala, neatenția și consumul de alcool sunt unele dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. La acestea trebuie să mai adăugăm și agresvitatea. Conform psihologului Mihaela Rus, persoanele agresive la volan sunt impulsive, au un temperament coleric și sunt caracterizate prin competitivitate accentuată.
Gradul critic de agresivitate la volan se atinge vineri, la ora 17:45, întrucât weekend-ul este aproape, iar persoanele au acumulat oboseala și tensiunile din timpul săptămânii. Dar agresivitatea în trafic este întreținută și activată și de comportamentul celorlalți participanți, dar variază și în funcție de vârsta șoferului.
Citește și: Şoferii „agresivi’ ar putea rămâne fără permis, potrivit unui nou proiect al Codului Rutier
Din punct de vedere al vârstei, am observat o frecvenţă mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Aceştia îşi gestionează mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienţă rutieră şi a indicelui de maturitate rutieră scăzut şi au tendinţa de a răspunde agresiv în trafic. Persoanele mai în vârstă sunt mai defensive în trafic deoarece au acumulat experienţă rutieră suficientă astfel încât să îşi gestioneze mai bine emoţiile’, a declarat doctorul în psihologie Mihaela Rus.
Un alt factor care facilitează comportamentul agresiv îl constituie și tipul de vehicul condus, dar și educația celui care îl deține.
Via | Psihotrafiq; Foto | 123rf