Când Jandarmeria trebuie să intervină rapid la un incident pe autostrăzile Franței, automobilele performante reprezintă o necesitate. Prin urmare, Jandarmeria a comandat 26 de coupé-uri Alpine A110, vizând succesiunea exemplarelor Renault Mégane R.S. aflate în serviciu în prezent.
Comandantul de brigadă Richard Filmotte (și curator al muzeului național al forțelor legale) oferă detalii privind modul în care acest contract actualizează asocierea jandarmilor cu emblematica berlinetă care datează de mai bine de 50 de ani.
Cu mai bine de 70 de ani în urmă șoferii francezi care vedeau un Renault 4 sau o dubiță Estafette albastră în oglinda retrovizoare sau pe marginea drumului intrau la idei: „Am greșit cu ceva?’. Timp de decenii, aceste modele Renault au asigurat supravegherea de către Jandarmerie a drumurilor naționale. Dar, pe măsură ce rețeaua franceză de autostrăzi s-a extins în anii 1960, organizația s-a văzut în situația de a căuta mașini noi, capabile să ruleze cu peste 200 km/h.
„Când Jandarmeria a fost însărcinată să patruleze pe autostrăzile Franței, importanța operațiunilor de intervenție rapidă a devenit foarte clară’, spune Richard Filmotte. „În același timp, crearea unei brigăzi de elită, echipată cu vehicule rapide, a oferit organizației noastre o imagine modernă. Vorbim despre momentul în care au fost înrolate primele Alpine A110, în 1967.’
Bineînțeles, nu celebrul jandarm Cruchot din comediile marelui ecran a ajuns să pună mâna pe un volan de Alpine. „Echipajele acestor mașini trec printr-un proces de recrutare complex. Candidații sunt supuși unui examen medical amănunțit și aptitudinile lor de conducere sunt evaluate pe circuit’, explică Richard Filmotte. „Cei selectați beneficiază de o pregătire de specialitate pe circuitul de curse Le Mans-Bugatti, scopul fiind ca ei să se simtă una cu vehiculul lor, astfel încât să se poată concentra total asupra misiunii. Mașina pe care o folosesc trebuie să fie un instrument care să le permită să facă exact asta.’
În 2022 a venit rândul actualei generații Alpine A110 să servească ordinea publică. În urma licitațiilor și selecțiilor desfășurate începând cu luna octombrie a anului trcut, A110 s-a făcut remarcat datorită performanțelor, agilității și motorului de 252 CP. Cu toate acestea, în loc de albastrul metalic familiar al mărcii, mașinile de patrulare vor primi o nuanță mai închisă: Abysse Blue. „Au trecut câțiva ani de când am cerut ultima dată ca vehiculele noastre să fie vopsite în culoarea tradițională a Jandarmeriei’, notează Richard Filmotte. „Acum, din motive legate de cost, vom folosi cea mai apropiată nuanță disponibilă din catalogul producătorului.’
După asamblarea lor în Dieppe, Normandia, cele 26 de A110 Alpine vor fi predate companiei de specialitate Durisotti din Lille. Acolo, mașinile vor fi echipate cu accesorii specifice autorităților, cum ar fi luminile intermitente, sirenele, luminile dinamice, afișajele de mesaje, precum și marcajele reflectorizante corespunzătoare.
Peste ani, una dintre aceste mașini va fi „lăsată la vatră’ pentru a sta alături de strămoșii săi în muzeul din Melun. Acolo Richard Filmotte o va îngriji cu aceeași grijă și atenție pe care o acordă astăzi exemplarului Alpine A310 pe care l-a condus în primii ani ai carierei sale.