Proiectul prin care poți plăti o amendă rutieră în 15 zile a fost aprobat

vezi galeria foto

Astăzi, dacă primești o amendă rutieră, ai 48 de ore ca să o plătești la jumătate din valoarea sa. Însă, lucrurile se vor schimba datorită unui proiect de lege care a fost promulgat de Președintele României.


Ce poți păți dacă îi arăți semne obscene unui alt șofer (Video)

Pentru moment, sistemul nou va fi aplicat doar pentru cei care primesc o amendă rutieră, însă este în lucru o variantă pentru toate amenzile din România. În plus, va fi instituit un sistem electronic național și un cont unic de plată a amenzilor. Acesta din urmă ar trebui să le permită șoferilor să plătească o amendă mai ușor, indiferent de localitatea în care au primit-o.

Șoferii care nu plătesc în 30 de zile amenzile rutiere vor rămâne fără permis


Aparent, facilitatea aceasta era gândită încă din 2015, dar va trebui să așteptăm până la 1 ianuarie 2019 ca să intre în vigoare proiectul de lege și toate beneficiile acestuia, informează Profit.ro. Desigur, întreaga știre nu te afectează dacă respecți mereu legea și nu ești pasibil să primești o amendă rutieră. Practic, pentru șoferii corecți, care conduc cu viteza legală și urmează codul rutier, nu s-a schimbat nimic.

Raportezi mașinile parcate neregulamentar și câștigi bani. Cum vi se pare ideea?


Însă, pentru cei care conduc cu mai puțină grijă sau cu viteze mai ridicate decât cele permise pe drumurile românești, noul proiect de lege aduce un răgaz pentru plata amenzii la un cuantum redus. În cazul în care nu a fost suficient de clar, proiectul care permite această schimbare se referă la plata a jumătate dintr-o amendă rutieră în termen de 15 zile, nu 48 de ore, de la înmânarea acesteia sau de la comunicarea procesului verbal.

Noua lege va elimina obligativitatea prin care plătitorul era nevoit să facă dovada plății către agentul constatator sau către instituția din care acesta face parte, iar asta se datorează implementării sistemului național centralizat și a contului unic de plată al amenzilor. Este un mare pas pentru reducerea birocrației din România.


Noi propuneri de modificare a Codului Rutier privind amenzile

Până atunci și chiar după 1 ianuarie 2019, vă sfătuim să păstrați dovada plății rovinietei, respectiv dovada plății pentru fiecare amendă rutieră pe care o primiți. Nu se știe niciodată când apare o greșeală în sistem și sunteți nevoiți să demonstrați că ați plătit la timp amenda.

După ce si-a vandut masina, au început să curgă amenzile. Mii de euro!

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE