Amenzile pot fi plătite la jumătate din valoare în termen de 15 zile

vezi galeria foto

Începând cu data de 24 august 2018, amenzile pot fi plătite la jumătate din cuantumul minim în termen de maximum 15 zile de la primirea procesului verbal.


Până la această dată, termenul în care era posibilă această reducere era de 48 de ore de la înmânarea procesului verbal. Relaxarea legislației are rolul de a favoriza plata amenzilor, chiar dacă ar putea să aducă sume mai mici la buget. Însă, mai multe amenzi plătite de cei care le primesc ar putea să compenseze situațiile în care șoferii nu plătesc amenzile rutiere. Subliniem faptul că este vorba despre plata a jumătate din cuantumul minim al amenzii în termen de 15 zile.


Practic, la o amendă ipotetică de 200 de lei, minimul va fi stabilit la 100 de lei, iar șoferul va putea plăti doar 50 de lei în termen de 15 zile de la înmânarea procesului verbal. Acest exemplu vine chiar de la Ministerul Afacerilor Interne și reprezintă o relaxare semnificativă a termenilor de plată ai amenzilor. Acestea din urmă au crescut drastic în valoare în ultimii ani, pe fondul creșterii forțate și exagerate a salariului minim pe economie, iar anul acestea au primit chiar și o plafonare pentru a nu atinge valori exagerate.


În primă fază, programul este doar pentru amenzile rutiere, însă este în discuție și o variantă care să includă această posibilitate pentru toate amenzile emise de poliție și de instituțiile abilitate. Până atunci, rămânem doar cu Legea 203/2018 care modifică articolul 16, alineatul (1) din OG 2/2001.

Un proces verbal de constatare a contravenției va include în mod obligatoriu data și locul unde a fost încheiat. Totodată, documentul va avea numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator, precum și numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal al contravenientului.


Evident, va fi descrisă fapta contravențională, cu tot cu data, ora și locul în care a fost săvărșită de contravenient, dar și o descriere specifică a împrejurărilor în care s-a întâmplat aceasta, pentru a putea fi apreciată gravitatea sa și evaluarea eventualelor pagube. Va fi indicat și actul normativ prin care se stabiliește și este sancționată contravenția și va fi menționată și posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal de constatare. Totodată, documentul trebuie să includă și termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.


În cazul unui accident rutier, va fi indicată și societatea de asigurări a șoferului vinovat. Desigur, toate acestea nu înseamnă nimic pentru șoferii care respectă legea și conduc responsabil, deoarece ei nu sunt afectați în niciun fel de relaxarea termenului în care amenzile pot fi plătite la jumătate din cuantumul minim.

O altă schimbare importantă este că amenzile nu mai pot fi plătite direct la polițist. Ministerul Afacerilor Interne a decis să elimine orice schimb de bani între agenți și cetățeni.


Citește și:

Best Driver 2018: Auto Bild și Hyundai caută cel mai bun pilot

BMW Z4 are o nouă generație – imagini și informații oficiale

RAR vrea să ofere cazierul’ oricărei mașini printr-un SMS

Atenție, se scumpește rovinieta! Peste 30.000 de utilizatori vor fi afectați

Aproape toate bancurile cu Chuck Norris într-o singură reclamă

Programul Rabla Plus 2019: Tot ce trebuie să știi

VIDEO: Cel mai rapid Volkswagen Golf din lume

Război total mașinilor cu volan pe dreapta. Cât te costă să muți volanul pe stânga?

Prieten al familiei Schumacher: Nu-l vom mai vedea vreodată pe Michael

Stresat la volan? Iată care sunt semnele și cum te calmezi cel mai rapid

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE