Aplicații București – Primăria Capitalei lansează patru app-uri, cu informații despre trafic și locuri de parcare

Primăria Capitalei a lansat patru aplicații mobile destinate cetățenilor. Prin intermediul acestor programe, bucureștenii pot rezerva locuri de parcare, planifica un traseu cu mijloacele de transport în comun sau alerta autoritățile cu privire la diverse situații critice. Cele patru aplicații sunt momentan în stadiul Alpha al dezvoltării, ceea ce înseamnă că vor avea parte de îmbunătățiri majore în viitorul apropiat.

Primăria Capitalei este în plin proces de a dezvolta strategia Smart City, care vizează modernizarea și eficientizarea serviciilor publice. În cadrul acestui plan, autoritățile au lansat patru aplicații mobile destinate cetățenilor: Parking București, INFO STB, Trafic Alert București și Social Alert București.

„Bucureştiul se află într-o nouă etapă de dezvoltare, a tranziţiei către statutul de oraş «inteligent», cea a includerii tehnologiei moderne în proiectarea şi utilizarea serviciilor publice, pentru a le creşte calitatea şi pentru ca bucureştenii şi vizitatorii Capitalei să le poată accesa mai uşor’, se arată într-un comunicat de presă publicat duminică, 31 martie, de Primăria Municipiului București.

Aplicații București – Parking București

aplicații primăria capitalei

Acest prim app afișează pe hartă parcările publice din București și oferă utilizatorului posibilitatea de a plăti online sau prin SMS tariful utilizării unui loc. Până la sfârșitul anului, Primăria intenționează să monteze senzori în parcările publice, pentru a transmite în timp real pe smartphone situația disponibilității locurilor.

Momentan, cei care au testat aplicația sunt departe de a fi mulțumiți: „Cred că ați reușit să faceți prima aplicație din istorie care trimite un e-mail de confirmare pentru activarea contului’, scrie un utilizator pe Google Play.

Acesta nu este singurul care a întâmpinat probleme în procesul de înregistrare: „Nu ma pot înregistra, din cauza câmpului prenume, care nu permite spații sau liniuță’. „Deocamdată nu poți asigna numărul mașinii sau un card pt plată. În această fază este inutilă’, scrie alt internaut.

Nici acuratețea nu pare a fi punctul forte al programului, în acest stadiu: „Localizarea GPS e deplorabilă, mă vede la 2 km față de locul real, inutilă deoarece nu oferă nimic în plus față de Waze’.

În acest moment, Parking București are calificativul 2,3/5 în magazinul de aplicații Google Play.

 

Aplicații București – INFO STB

aplicații primăria capitalei

INFO STB funcționează pe același principiu ca Google Maps, în sensul că îți recomandă mijloacele de transport în comun cu ajutorul cărora să ajungi la o anumită destinație. Noutatea constă în faptul că vehiculele sunt monitorizate în timp real, grație unor echipamente GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport în comun ale STB.

„Poți vizualiza pe hartă traseul complet al unei linii și poți salva liniile favorite. Vei primi un mesaj când apare o problemă cu una dintre acestea, în cazul în care respectiva problemă ți-ar putea afecta călătoria. Poți selecta o stație de pe traseul unei linii și, astfel, poți vedea toate liniile care opresc în acea stație și care sunt timpii de sosire pentru fiecare linie’, aflăm din descrierea oficială a programului.

 

Aplicații București – Trafic Alert București

aplicații primăria capitalei

Potrivit prezentării oficiale, Trafic Alert București este locul în care cetățenii pot trimite sesizări către autorități, în legătură cu orice problemă constatată pe drumurile publice. Parcări neregulamentare, defecte ale sistemului de semaforizare, calitatea proastă a șoselei sau a trotuarului sunt câteva exemple de nereguli ce pot fi semnalizate.

Pe lângă descrierea obstacolului și localizarea acestuia pe harta interactivă, bucureștenii pot încărca fotografii de la fața locului, pentru ca echipa de intervenție să recunoască mai rapid problema.

Momentan, Trafic Alert București are nota 3,8/5 pe Google Play.

 

Citește și:

Programul Rabla 2019 a început oficial. Care sunt condițiile?

Martorii de bord – Peste 50 de semne explicate

Ce înseamnă TIR, Peco, Smart sau ARO – explicația abrevierilor

Poți fi arestat pentru că ai condus beat, chiar dacă nu pornești motorul

Gabi Tamaș, prins conducând cu 205 km/h, băut și fără permis valabil

Amenzi mai mici pentru șoferi! Proiectul a fost adoptat tacit

 

Aplicații București – Social Alert București

aplicații primăria capitalei

Social Alert București funcționează pe același principiu ca Trafic Alert București, dar – în acest caz – accentul cade pe oameni.

„Scopul principal al aplicației constă în facilitarea și simplificarea procesului de raportare către autoritățile locale (DGASMB – Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti) a persoanelor aflate în dificultate socială, care ar putea avea nevoie de servicii imediate, conform situației în care se află, și care sunt identificate pe raza municipiului Bucuresti’, precizează descrierea oficială a programului.

Spre exemplu, utilizatorii pot raporta situații în care sunt implicate persoane fără adăpost, persoane cu handicap sau victime ale violenței.

Precum în cazul aplicației Trafic Alert București, sesizările pot fi însoțite de o fotografie sugestivă. Totuși, această funcție pare a nu funcționa în parametri optimi, după cum explică un internaut: „Nu acceptă atașamente de tip imagine JPG. Mă întreb ce tip suportă, în acest caz’.

Social Alert București are, în momentul de față, nota 3/5 pe Google Play.

 

Aplicații București – Este încă devreme să ne pronunțăm

 

Cele patru aplicații mobile sunt disponibile pentru sistemele de operare Android și iOS. Momentan, programele se află în stadiul de dezvoltare Alfa, ceea ce înseamnă că încă nu au fost implementate toate funcțiile de bază. Dezvoltatorii vor completa și perfecționa software-ul în funcție de răspunsul utilizatorilor.

Deși, teoretic, aceste programe sunt extrem de utile pentru cetățenii Capitalei, este mult prea devreme să ne pronunțăm în ceea ce le privește. Chiar și după finalizarea dezvoltării lor și după încheierea etapei de testare, rămâne de văzut dacă vor funcționa ca la carte. Există riscul ca sistemul să cedeze din cauza numărului mare de accesări, așa cum s-a întâmplat în cazul aplicației Istoric vehicul, concepută de RAR.

 

Sursa foto: pxhere.com / Google Play

    Sandu spune:

    Foarte bine ! Chiar dacă la început vor merge mai greu, vor fi unele probleme, e un început. În țările nordice, absolut orice problemă comunitară se poate rezolva cu o aplicație, ba chiar multe probleme se rezolvă NUMAI PRIN INTERMEDIUL APLICAȚIILOR ! Parcări ( situație, plată) transport în comun, transport interurban ( rutier și pe calea ferată ) mesagerie, informări privind lucrările publice, consultarea membrilor comunității și câte și mai câte… Te și miri cum dracu’ la ăia se poate și la noi nu…

Adaugă un comentariu