Asigurările RCA vor scoate mult mai mulți bani din buzunarele românilor

vezi galeria foto

Ministerul de Finanțe a propus modificări pentru legea care reglementează polițele RCA. Consecința acestor modificări este o creștere agresivă a asigurărilor auto obligatorii în următorii ani.


Citește și:

Trei service-uri auto cer falimentul celei mai mari firme de asigurări din România

Un american și-a fraudat compania de asigurări după un accident pe circuit. Iată cum s-a aflat adevărul

În cadrul unei dezbateri publice care a avut loc pe 20 septembrie, Ministerul de Finanțe a răspuns avertismentelor Comisie Europene în privința reglementării polițelor de asigurare auto obligatorie.

Consecința este că asiguratorii vor putea majora planul tarifar al primelor prin modificarea, printre altele, a modului de interpretare al criteriilor de risc. Astfel, românii vor trebui să plătească până la de trei ori mai mult pentru asigurarea auto obligatorie.


Majorarea tarifelor pentru primele de asigurare auto se va desfășura treptat, începând cel mai probabil cu anul 2020, până când va ajunge la nivelul mediu al Uniunii Europene. Procesul de majorare poate dura și până la cinci ani; în final, o poliță medie de asigurare ar ajunge să coste circa 350 de euro.

Comisia Europeană (CE) s-a autosesizat în cazul articolului 18 (alineatul 3) al Legii 132/2017, privind limitarea bazei de calcul și modul de calcul al tarifelor RCA. CE consideră că acesta intră în conflict cu articolele 21 și 181 din directiva 2009/138/CE privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare.


Scopul acestor modificări este eliminarea restricțiilor cu care asiguratorii se confruntă atunci când își stabilesc planul tarifar, restricții care influențează negativ cheltuielile administrative și de vânzare a acestora. Un punct important îl reprezintă și plafonul actual ─ impus de către Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România ─ pe care asiguratorii sunt nevoiți să îl respecte (și) în cazul „asiguraților cu risc ridicat’.


Pe 26 iulie 2019, CE a dat României un termen de 2 luni pentru adoptarea modificărilor de reglementare a polițelor RCA.

Pe de altă parte decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu în viitorul apropiat, scopul unei astfel de decizii fiind acela de a creşte încrederea consumatorilor pe această piaţă, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE