Poliţia Română a demarat un parteneriat cu Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere prin care va obţine acces la camerele de supraveghere folosite pentru verificarea rovinietelor.
Conform parteneriatului camerele de supraveghere vor fi folosite de poliţişti pe post de radar fix.
A rămas fără roţi pe o stradă din București
Cum va funcţiona noul sistem de radare fixe
În zonele de interes pentru Poliţia Română vor fi montaţi în asfalt senzori corelaţi cu camerele de supraveghere. Aceşti senzori măsoară viteza cu care o maşină parcurge o anumită distanţă. La înregistrarea unei depăşiri a vitezei legale camera va surprinde momentul. Următorul pas constă în primirea amenzii acasă prin intermediul Poştei.
Atenție! MAȘINILE ASTEA rămân automat FĂRĂ DREPT DE CIRCULAȚIE!
CUM TE PĂCĂLESC SAMSARII când cumperi o mașină!
Unde sunt amplasate camerele de supraveghere
Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța în 2015 că numărul camerelor video care depistează șoferii fără rovinietă a crescut la 74. La solicitarea avocatnet.ro CNAIR a trimis o listă cu amplasarea camerelor fixe care reflectă situaţia din anul 2015. Lista cu cele 74 de camere fixe pentru verificarea rovinietei este disponibilă în galeria foto.
Aşa cum spuneam mai sus nu toate aceste camere vor fi folosite şi pe post de radar fix. Deocamdată Poliţia Română a hotărât să demaraze acest proiect pe autostrada A2 unde vor fi folosite cel puţin patru camere din infrastructura CNAIR.
'O să avem cel puţin patru camere într-un proiect pilot pe autostrada A2. Au fost identificate o serie de deficienţe se lucrează la corectarea lor şi ne dorim chiar dacă nu se va modifică legislaţia să începem să aplicăm sancţiuni', a declarat într-o conferinţă de presă Florentin Brăcea, șeful Direcției Rutiere.
Ce mașină va primi Simona Halep din partea WTA pentru performanța de a fi locul I
Când va intra în vigoare NOUA TAXĂ! Într-un fel sau altul, TOȚI O VOM PLĂTI!
Când vor începe să funcţioneze
După montarea senzorilor necesari pentru măsurarea corespunzătoare a vitezei de deplasare şi stabilirea camerelor fixe care vor funcţiona şi pe post de radar se va trece la procedurile de control. Primele amenzi vor ajunge în cutiile poştale la începutul anului viitor. Dacă sistemul va funcţiona în parametrii optimi reţeaua de radare fixe bazată pe camerele CNAIR se va extinde la nivel naţional.
Poliţia Română nu mai foloseşte o reţea de radare fixe din 2016 pentru că sistemul de camere fixe instalat pe DN1 este vechi și a rămas în continuare neretehnologizat și nefuncțional. Pentru comparaţie amintim că radarele fixe amplasate pe teritoriul Franţei au adus statului aproape un miliard de euro în 2016. Conform informaţiilor furnizate de autorităţile franceze aceste radare au surprins 25,6 milioane de încălcări ale vitezei legale anul trecut.
Ce a văzut un fermier pe terenul său în urma unei plimbări cu mașina. Nu mi-a venit să cred!'
Ce camere mă?! Ce autostrăzi?!Am eu mai multe degete la o mână, decât are România autostrăzi..
Ideea nu e noua. La o distanta cunoscuta se aplica o diferenta de timp si se obtine viteza (medie).
Important e ca toate camerele sa fie sincronizate ca timp pentru ca altfel te trezesti cu viteze mult mai mari.
P.S. Deci chiar daca nu au baza legala ei tot vor sa dea amenzi ? Interesant.
Este mai usor sa cumperi camere din banii contribuabililor (fraierilor) decit sa faci drumurile , ca doar NU pot sa mearga TARE pe dumuri cu gropi …… TOTUL PENTRU SIGURANTA CETATEANULUI . In Germania sunt autostrazi fara limita de viteza …..dar Germania este departe !!!!!!