Capitala mondială a automobilelor eco: o treime din mașinile vândute aici în 2018 sunt electrice

Este un nou record mondial doborât de țara cu cel mai ambițios proiect de limitare a noxelor.

Federația Norvegiană a Drumurilor Publice a anunțat că 31,2% din totalul mașinilor noi comercializate anul trecut în această țară au fost electrice, cel mai mare procentaj din lume în momentul de față. Prin contrast, ponderea acestora era de 20,8% în 2017 și de numai 5,5% în 2013.

 

Citește și…

Numărul mașinilor furate a crescut cu 70% în 2018, față de 2017

Sistemul de semaforizare din Capitală, accesat ilegal!

Noi defecţiuni la autobuzele Otokar, cumpărate de Gabriela Firea

Prins de radar cu 174 de km/oră în Galați

Tesla vine în România, în 2019. Unde se instalează superîncărcătoarele?

Gymkhana 10, cel mai tare video cu mașini al anului

Record în România: cea mai lungă distanță parcursă cu o mașină electrică

Skoda Kodiaq RS debutează în România 

Accidentele rutiere ucid 1.35 milioane de oameni pe an

 

Practic, una din trei mașini noi este electrică. Dacă le luăm în calcul și pe cele hibride, automobilele eco reprezintă 49,1% din totalul celor noi. Boom-ul se explică prin programele guvernamentale care elimină taxele de achiziție și utilizare a mașinilor electrice, măsuri datorită cărora e mai rentabil să cumperi un vehicul electric decât unul pe benzină, spre exemplu.

Creșterea majoră față de anii anteriori consolidează poziția Norvegiei de lider mondial în topul piețelor de mașini electrice și o apropie de îndeplinirea obiectivului ambițios pe care și l-a propus Parlamentul: până-n 2025, absolut toate mașinile noi să fie electrice.

Cea mai bine vândută mașină electrică a fost Nissan Leaf, al cărei preț pornește de la 25.000 Euro. Tesla Model 3 și Audi e-tron figurează și ele printre preferințele șoferilor scandinavi.

În 2017, Norvegia a doborât un alt record impresionant, devenind prima țară din lume în care s-au cumpărat mai multe mașini electrice și hibride decât vehicule echipate cu motoare care necesită combustibili fosili. 52% dintre automobilele noi achiziționate atunci de norvegieni au fost ecologice.

În România, achiziționarea de mașini electrice și hibrid e încurajată prin programul „Rabla Plus’. Acesta presupune acordarea unor ecotichete în valoare de 10.000 Euro pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric, respectiv de 5.000 Euro pentru unul electric hibrid cu sursă de alimentare externă. Chiar și așa, doar 2,6% dintre mașinile înmatriculate în România sunt „verzi’.

Sursa foto: 123RF.com

Adaugă un comentariu