În luna mai a acestui an va fi lansată aplicația Perpetoo, primul serviciu de car sharing între persoane fizice din România. Dezvoltatorii platformei o prezintă ca pe ceva revoluționar pentru mobilitatea urbană, dar proprietarii care vor să-și înscrie mașinile în program trebuie să conștientizeze riscurile cărora se expun.
Șoferii români care-și țin mașina mai mult în parcare decât pe șosele vor avea în curând ocazia să profite de pe urma acesteia. Perpetoo, primul serviciu de car sharing peer-to-peer (de la persoană la persoană) le propune să-și închirieze autoturismul personal altor utilizatori care vor să circule prin oraș. Reprezentanții companiei susțin că proprietarii pot câștiga astfel între 1.000 și 4.000 de lei lunar, în funcție de modelul mașinii oferite și de durata închirierii.
Pentru ca mașina să fie acceptată în programul Perpetoo, trebui să îndeplinească o serie de criterii:
- să fie proprietate privată;
- să aibă maximum 8+1 locuri;
- să nu fie mai veche de 2010;
- să aibă revizia auto, RCA, ITP și rovinietă valabile;
- să fie echipată corespunzător (anvelope potrivite anotimpului, trusă medicală, extinctor, triunghiuri și vestă reflectorizante).
De asemenea, platforma nu va fi disponibilă – în primă fază – decât locuitorilor din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. În timp, dacă se bucură de succes, conducerea firmei plănuiește să extindă raza de acțiune și către alte mari orașe din România.
Pentru clienți, atractivitatea constă în prețurile mai mici decât cele propuse de firmele de închirieri auto, plus rapiditatea și simplitatea întregului proces. Perpetoo pare a fi o alegere inspirată și pentru turiștii care vizitează orașele menționate mai sus, cel puțin din perspectiva prezentată de firmă.
Citește și:
Probabil cel mai absurd hibrid pe care îl vom vedea vreodată
Cutie manuală versus automată: Care este cea mai bună opțiune?
Break versus SUV: Care este cea mai bună alegere pentru tine?
Cum să reduci costurile cu reparațiile mașinii?
Verificare rovinieta: Cum vezi dacă rovinieta mai e valabilă?
Bucureștenii vor plăti impozite mai mari
Sună bine din acest punct de vedere. Aproape prea bine ca să fie adevărat. Ce garanție au proprietarii că își vor primi înapoi mașina intactă? Perpetoo le oferă asigurare CASCO pe perioada închirierii, lucru posibil datorită unei colaborări cu Uniqua și Renomia.
Criticii serviciului atrag atenția că polița CASCO acoperă eventualele accidente, dar cum rămâne cu posibilitatea ca utilizatorul să nu mai returneze deloc mașina? Proprietarul îi înmânează de bunăvoie cheile și toate actele necesare pentru a circula, iar clientul dispare ca prin farmec, cu tot cu autoturism.
În cazul acesta, infracțiunea nici măcar nu este catalogată drept furt, ci abuz de încredere. Conform Art. 238 din Codul Penal, „însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă‘.
Există, de asemenea, riscul ca utilizatorul să înlocuiască anumite piese de sub capota mașinii, fără ca proprietarul să afle vreodată. Se pot întâmpla foarte multe în perioada închirierii, fără ca proprietarul să aibă vreun control asupra bunului său.
Rămâne de văzut câte astfel de cazuri vor fi raportate, odată ce serviciul se lansează în luna mai.
Sursa foto: 123RF.com