Cascadorie publicitară by Elon Musk: Tesla Robotaxi Concept se prezintă ca un scenariu bine vectorizat. Succes inevitabil?

vezi galeria foto

Vă mai amintiți filmul „Tomorrow Never Dies’ (cel din seria James Bond, agentul 007), în care un magnat media crea el însuși condițiile și evenimentele legate de realitate ca premize ale un succes zdrobitor pentru noutățile mediatice ale propriei companii? În virtutea acestei mențiuni, prezentarea lucrușorului numit Tesla Robotaxi Concept devine un „déjà vu’.


Mai mult, ca să ne demonstreze subtil că nu are nimic de ascuns, excentricul conducător al companiei Tesla a ales ca spațiu al lansării proiectului chiar studiourile cinematografice Warner Bros. Studios din Burbank, California. Cu același prilej, alături de coupe-ul fără șofer numit Robotaxi, a fost prezentat și așa numitul mijloc de transport în comun numit Robovan (interesant design cu tușă art-deco).

Care ar fi scenariul în care s-ar putea încadra aceste două obiecte? Unul foarte mare: adminsitrațiilor urbane li se va propune sau impune la un moment dat să integreze sisteme de transport cu funcționare autonomă bazate pe dispozitive de genul Robotaxi și Robovan în condiții de afaceri favorabile. Nu contează dacă vă bucurați sau că trebuie să folosiți un vehicul asupra căruia nu aveți personal niciun control (dacă vrea cineva, vehiculul vă poate duce direct în beciurile securității – CIA, mă rog – sau undeva, unde i-o cere vreun hacker interlop), Elon și prietenii se vor bucura oricum.


Acum vă dați seama cât de vizionar a fost statul Român când a emis în 1966 decretul 328 referitor la legiferarea circulației? Printre altele, acesta spune: „Orice vehicul care circulă pe drumul public trebuie să aibă un conducător.’ Deci românii sunt bine protejați de autoritățile noastre vizionare la acest capitol.

Bineînțeles, nu au fost date publicității specificații tehnice relevante despre Tesla Robotaxi – după bunul obicei al casei, mesajul implicit ne asigură că ne aflăm în fața unor cerații dedicate binelui și progresului omenirii. Până la urmă, mai are importanță ce capacitate are bateria, cum decurge încărcarea (am înțeles că prin inducție, fără ștecher) sau pe care roți este tracțiunea? Probabil pentru un efect de amrosare al interesului de cumpărare, pentru Robotaxi s-a anunțat un preț de sub 30.000 USD (repetăm, preț pentru ceva al cărui conținut tehnic nu poate fi evaluat acum sau poate chiar încă nu a fost definit). S-a mai anunțat și că Robotaxi va ajunge „pe drumuri’ (asta e, teoretic, de bine) spre finalul anului 2027. Din toată treaba, nouă ne place cel mai mult ambianța gen Blade Runner a unora dintre ilustrațiile oficiale.


CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE