La cei 32 de ani ai săi, Andreea Dejeu este printre puținele femei care se încumetă să lucreze ca și șofer de TIR. Soțul și mama ei practică aceeași meserie.
Andreea a povestit pentru adevarul.ro ce înseamnă a fi mereu pe drumuri și a duce viață de TIR-ist.
„Cea mai mare e lipsa comodităţilor de acasă, baia la dispoziţie, bucătăria, dulapul, maşina de spălat, dar mai e şi lipsa de a putea ţine un regim alimentar. Atunci când eşti pe camion îţi cumperi de mâncare tot ce are termen de valabilitate lung, deseori nu ai timp să găteşti pentru că eşti prea obosit şi atunci o conservă de fasole încălzită ţi se pare super ok. Multă lume se gândeşte că e uşor pentru că pe autostradă sunt restaurante şi poţi să mănânci acolo. Da, dar atunci pentru ce mai stai pe camion dacă toţi banii îi dai pe mâncare? Un meniu la restaurant e în jur de 10 euro’, a declarat Andreea.
Aceasta a continuat: „Nu poţi să îţi faci nici duş când vrei. De cele mai multe ori îl faci pe fugă sau cu un pachet de şerveţele umede. Spălatul hainelor e iarăşi o problemă pentru cei care nu au la garaj maşină de spălat sau ajung la garaj din an în Paşte şi atunci mai sunt încă 2-3 în faţă care au şi ei de spălat câteva ture. Atunci nu ai decât să cauţi benzinării care pun la dispoziţia turiştilor maşini de spălat contra cost sau să speli tu în maşină'.
Aceasta a rememorat una dintre provocările meseriei sale: „De exemplu, astă iarnă, când în Germania ningea de nu vedeai la 5 metri şi nu se vedeai niciun plug sau alt utilaj de deszăpezire şi noi eram încărcaţi cu 21 de tone de pulpe de porc agăţate (care fac un balans mai rău decât cisterna), a trebuit să aleg între a risca să merg mai departe sau să risc să rămâi pe avarii. Am ales să mergem mai departe şi spre norocul nostru nu a ţinut aşa decât vreo 5 ore’, a mai povestit Andreea, care a concluzionat: „E o meserie care ori îţi place, ori nu'.