Proprietarii de mașini sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă (polita RCA) chiar dacă nu le mai folosesc și le țin parcate în curte sau garaj. Este o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Astfel, numai mașinile radiate din circulație pot fi ținute, pe o proprietate privată, fără polita RCA valabilă.
Potrivit deciziei de marți a CJUE, „încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este încă înmatriculat într-un stat membru și poate să fie condus, dar este parcat pe un teren privat, exclusiv din alegerea proprietarului, care nu mai intenționează să-l conducă'.
Polita RCA, obligatorie
Cu alte cuvinte, dacă proprietarul nu decide să radieze mașina din circulație (și astfel s-o lase fără plăcuțele de înmatriculare), acesta este obligat în continuare să aibă o poliță RCA valabilă, indiferent dacă mai folosește cineva autoturismul sau nu.
Citește și:
Renault nu va mai comercializa modele Dacia în Rusia după înlocuirea lui Logan
Proiect la Primăria Capitalei: O zi fără mașini în București
Video: Vezi cum dispare un pod afectat de inundații
Volkswagen: Jumătate dintre modelele importante au omologare WLTP
Autostrăzi cu taxă în România: Cât va costa să mergi 100 de kilometri?
Polita RCA: când nu se plătește?
Această obligație există și în România, dar legea permite, în anumite condiții, suspendarea asigurării pe perioada în care mașina nu este folosită. În ce condiții? Atunci când mașina nu poate fi condusă legal sau atunci când aceasta este imobilizată. Însă în oricare dintre aceste două situații, este obligatoriu ca proprietarul să predea la poliție plăcuțele de înmatriculare.
Așadar, o mașină poate fi ținută fără asigurare, pe un teren proprietate privată, numai dacă este radiată din circulație sau dacă polița RCA este suspendată. Cei care nu încheie asigurarea RCA, deși sunt obligați, riscă o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii.
via | avocatnet.ro