S-au împlinit 40 de ani de la tragedia din Huțani, în urma căreia și-au pierdut viața 48 de oameni. Un memento pe care nu trebuie să-l uităm.
Citește și:
Cinci greșeli frecvente pe care le fac șoferii cu sistemul de aer condiționat
Pe 29 iunie 1980, un autobuz plin peste măsură cu pasageri se răstoarnă într-o mlaștină. Un scenariu de groază care nici în zilele noastre nu ar mai putea fi întors, odată declanșat, însă care poate fi evitat sau diminuat dacă se respectă normele de siguranță.
Autobuzul se deplasa dinspre Suceava către Botoșani, când, în dreptul localității Huțani, pe drumul E 58, părăsește partea carosabilă din cauza exploziei unei anvelope și se prăbușește șase metri în mlaștina de lângă drum.
Autobuzul avea o capacitate de 40 de locuri, însă în acel moment transporta 83 de pasageri. 83 de oameni pentru care a început o cruntă luptă pentru supraviețuire, și pe care 48 au pierdut-o. Printre pasageri se numărau soția și copilul șoferului; soții au reușit să iasă din mocirlă, însă bărbatul s-a întors după fiul său și nu a mai ieșit.
În presa din acea vreme a fost menționat accidentul, însă a fost omisă gravitatea sa. Corpurile decedaților au fost recuperate și transportate la morgă cu camioanele, mlaștina a fost acoperită cu pământ, iar totul a fost dat uitării. Desigur, 35 de oameni nu au putut uita iadul prin care au trecut. După căderea comunismului, la locul tragediei au fost puse cruci, alături de un panou pe care sunt trecute numele tuturor victimelor, amintește Monitorul de Botoșani.
Dacă în timpul comunismului acest accident a fost mușamalizat, acum este amintit de autorități după alte tragedii care au loc pe drumurile noastre. Tragedii de care nu ducem lipsă: România încă este țara europeană cu cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere. Cu toate acestea, lipsa programelor de educare și infrastructura lacunară încă ne caracterizează.