Centura de siguranta trebuie purtata obligatoriu de către toți pasagerii unei mașini, în caz contrar amenzile ajungând la câteva sute de lei. Sunt însă și excepții, situații în care purtarea centurii de siguranță nu este obligatorie.
Conducerea unei mașini fără a purta centura de siguranta este o contravenție încadrată în calsa I de sancțiuni, fiind pedepsită cu două sau trei puncte de amendă (ceea ce înseamnă 290 sau 435 de lei) plus două puncte de penalizare. Aceeași sancțiune o pot primi și pasagerii dintr-un vehicul, în cazul în care nu poartă centura de siguranță.
Citește și:
Neatenția la volan e sport național
Salonul Auto București și Accesorii 2018 și-a deschis porțile! Galerie foto exclusivă
Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci?
De ce trebuie să rotim anvelopele la schimbul periodic?
Samsarii câștigă 45 de milioane de euro pe an din măsluirea kilometrajului
În Regulamentul de aplicare a Codului rutier există,însă, și excepții de la purtarea centurii de siguranță. Iată cine poate circula fără să poarte centura de siguranță: șoferii care staționează sau care dau mașina cu spatele; femeile gravide; taximetriștii; instructorii și examinatorii auto; persoanele cu certificat medical care-i scutește de purtarea centurii de siguranță.
Noi vă recomandăm să purtați centura de siguranță de fiecare dată când vă deplasați cu mașina. Exact ca turbulențele din avion, și accidentele se întâmplă fără nicio avertizare, iar consecințele sunt cu mult mai grave. Dacă vrei să știi cum trebuie purtată corect centura de siguranță, acest articol te poate ajuta.