Constatarea amiabila te scapă de cozile de la Poliție. Iată în ce condiții o poți folosi

vezi galeria foto

Constatarea amiabila de accident este un instrument creat pentru a-i ajuta pe cei implicați să declare mai rapid daunele, scutind astfel timpul pierdut pentru declarații la secția de Poliție. Totuși, aceasta nu poate fi folosită în orice situație. Iată care sunt condițiile în care se poate încheia și ce trebuie să conțină constatarea amiabila de accident.


În primul rând, constatarea amiabilă se poate folosi doar în cazul accidentelor ușoare, respectiv în cazul celor în care au fost implicate una sau două mașini și soldate doar cu prejudicii materiale. Așadar, constatarea amiabilă nu poate fi folosită în cazul accidentelor în care sunt implicate mai mult de două mașini sau din care rezultă rănirea a cel puțin unei persoane.

În astfel de cazuri, șoferii implicați în accident trebuie să se prezinte, pentru a obține actele necesare reparării mașinii, la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea acestuia.


Citește și:

Taxa pe autostradă nu va fi impusă prea curând

Dacia Duster are un nou motor pe benzină

Fenomene paranormale pe A1, cu o zi înainte de referendum

Samsarii câștigă 45 de milioane de euro pe an din măsluirea kilometrajului

Noi licitații ANAF: BMW Seria 3 și VW Golf la preț de smartphone

 

Constatarea amiabila este valabilă și poate fi folosită în relația cu firmele de asigurare doar dacă este completată și semnată de către cei doi șoferi implicați în accident. Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției unui șofer, ci reprezintă doar descrierea unor acțiuni și elemente care vor contribui la soluționarea dosarului de daună.


Formularul, care este tipărit pe hârtie autocopiativă, trebuie să conțină  informații legate de data și locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicați în accident, ale proprietarilor vehiculelor, datele vehiculelor și ale propriilor societăți de asigurare RCA, dar și informații privind circumstanțele producerii accidentului.


Obținerea formularelor de constatare amiabilă se face de la asiguratorii care încheie polițe RCA, tipărirea și distribuirea formularelor fiind sarcina acestora. Astfel, odată cu încheierea poliței RCA, șoferul primește și un formular de constatare amiabilă de accident.

După completarea formularului de constatare amiabilă, păgubitul se poate adresa direct asigurătorului pentru deschiderea dosarului de daună și eliberarea unui document de reparație a mașinii, fără să mai fie nevoie de un proces-verbal de constatare emis de poliție.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE