Sute de bucureșteni s-au ales cu mașinile avariate în ultimele zile, în urma fenomenului meteo „freezing rain’. Din cauza greutății gheții depuse pe crengi, mulți copaci s-au prăbușit peste mașinile parcate în apropiere. Acum, proprietarii solicită despăgubiri primăriei, dar trebuie să știe câteva lucruri importante înainte de a se prezenta la instituție.
Din informațiile disponibile la această oră, doar Primăria Sectorului 4 era pregătită pentru situația dezastruoasă de zilele trecute. Aici, Administrația Domeniului Public are o asigurare încheiată tocmai pentru astfel de incidente, asigurare care urmează să acopere costurile de reparație ale autoturismelor avariate.
Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, detaliază procedura: „Cuantumul acestei asigurări este undeva la 100.000 euro. Cetăţeanul, împreună cu această constatare făcută de poliţia locală, se prezintă la primărie. Face o solicitare, ataşează acestei solicitări ulterior constatarea pe care o face un service autorizat RAR, împreună cu devizul aferent şi într-un timp mai mult decât rezonabil îşi poate primi suma de bani‘. Edilul adaugă că bucureștenii se pot prezenta la primărie cu acest scop începând de luni, 28 ianuarie.
Sorin Ceacâr, consilier local USR, subliniază printr-o postare pe Facebook importanța anexării de fotografii dosarului pe care îl prezintă autorităților: „Dosarul trebuie să conțină poze, constatare a poliției și un deviz la un service. Acest dosar se depune la primărie și vor fi despăgubiți. Sunt foarte importante pozele!‘.
Citește și:
Ferrari a fost numit cel mai puternic brand din lume
Și-a modificat bicicleta ca să prindă 60 km/h, dar poliția nu a fost încântată
Apple renunță la mașina autonomă? 200 de angajați au părăsit proiectul
Ce se întâmplă dacă torni Coca-Cola în rezervorul mașinii?
Recompensă de 1000 de EURO! Ai văzut această mașină?
Caracatița de parbriz, noua măsură împotriva șoferilor care parchează neregulamentar
Chinezii atacă segmentul SUV coupé
Germania și-ar putea lua adio de la autostrăzile fără limită de viteză
De-asta nu putem avea șosele sigure în România
Românii nu învață pentru examenul auto
Atenție, însă: nu este vorba despre Primăria Generală a Capitalei, ci despre primăria sectorului în care s-a produs incidentul, cu condiția ca acesta să coincidă cu cel trecut în adresa din buletinul proprietarului. În schimb, șoferii ale căror mașini au fost avariate în alt sector față de cel trecut în cartea de identitate sunt nevoiți să se adreseze direct instanței.
În celelalte sectoare ale Capitalei, unde nu există asigurarea menționată mai sus, cetățenii pot fi despăgubiți doar în anumite condiții. Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, spune că totul depinde de vârsta și starea copacilor prăbușiți: „Dacă sunt identificate situaţii în care avem arbori bătrâni care erau uscaţi şi care ar fi trebuit toaletaţi, acolo discuţia poate fi dusă la următorul nivel. Doar în baza unei sentinţe judecătoreşti se poate face despăgubirea de către autoritatea locală‘.
Această variantă presupune, însă, o așteptare îndelungată. Răspunsul primăriei, instituție care trebuie abordată înainte de toate, poate veni după jumătate de an. Ulterior, după ce se adresează instanței, șoferii pot aștepta decizia finală aproximativ un an. Dacă răspunsul este pozitiv sau negativ, asta depinde doar de judecători – ei sunt cei care hotărăsc dacă se justifică sau nu valoarea despăgubirilor. În cazul în care i se dă dreptate păgubitului, costul reparațiilor va fi acoperit din bugetul local.
Indiferent de sector, măsura despăgubirii este destinată posesorilor de autoturisme care nu au asigurare CASCO și, prin urmare, ar trebui să acopere din propriul buzunar costurile de reparații în urma pagubelor produse de copacii înghețați.
Sursa foto: picryl.com