Auto Germania – Cum aduci o mașină second-hand din Germania pe platformă?

vezi galeria foto

Prin intermediul acestei serii de articole marca Auto Bild România, dorim să oferim un sprijin persoanelor care doresc să-și achiziționeze o mașină second-hand din Germania.


Astăzi oferim o mână de ajutor persoanelor care nu pot merge personal în Germania. Acest articol este pentru cei care vor să apeleze la serviciile unor persoane sau ale unor companii care aduc mașini second-hand din Germania pe platformă.

Fie că dorești să îți transporte cineva mașina pe o distanță scurtă pe plan local sau dacă vrei să îți fie adusă din străinătate, vei găsi cu ușurință o metodă convenabilă și rapidă pe internet.

O simplă căutare pe Google ne prezintă nenumărate firme care oferă acest tip de servicii în România. De asemenea, un număr însemnat de persoane oferă astfel de servicii pe cele mai cunoscute site-uri de anunțuri.


 

Cât costă să aduci mașina pe platformă?

 

În funcție de orașul din Germania din care trebuie cumpărată mașina și destinația din România unde dorești să îți fie adusă mașina, prețurile pornesc de la 350 de euro. Însă, pentru această sumă de bani, persoanele implicate în transportul mașinii nu o vor verifica, ci doar ți-o vor livra acasă.

Pentru un serviciu mai complex, care implică vizitarea mai multor autohausuri și verificarea mașinilor, vei plăti o sumă mult mai mare de bani. De regulă, aceste servicii costă peste 1.000 de euro, ceea ce înseamnă că vei ieși mult mai ieftin dacă alegi să mergi personal în Germania. Atenție mare pe cine alegi pentru un asemenea serviciu și în ce condiții îi plătești diferite sume de bani.


Nu toți cei care oferă asemenea servicii sunt și onești, deci există riscul unor costuri ascunse sau chiar al unei înșelăciuni dacă optezi pentru această variantă și nu ești atent cui îi înmânezi banii.

La ce trebuie să fii atent când alegi să aduci mașina pe platformă


 

Asigură-te că mașina cumpărată din Germania este însoțită de următoarele acte:

Talon – Brief ‘mic’ (Fahrzeugschein)

Carte de identitate a vehiculului – Brief ‘mare’ (Fahrzeugbrief)

Acordă o atenție deosebită acestui document! Sunt mai multe cazuri în care un autoturism second-hand cumpărat din Germania nu poate fi înmatriculat în România.

Act de vânzare-cumpărare (Kaufvertrag)

De asemenea, firma de transport trebuie să îți ofere și scrisoarea de transport (CMR) din care reiese faptul că mașina a fost adusă pe platformă. Aceasta îți va fi necesară la înmatriculare și va fi însoțită de un proces verbal de predare-primire.


Întreabă dacă firma care efectuează transportul oferă asigurare în cazul unui accident pe drum.

Asigură-te că ai semnat un contract cu firma de transport. Acesta îți va oferi siguranța că mașina ta va fi livrată și că nu i-ai înmânat o sumă de bani unei persoane necunoscute cu promisiunea îndeplinirii unor obligații.

 

După cât timp îmi ajunge mașina în țară?

 

În cazul contactării unei persoane de pe un site de anunțuri, lucrurile se mișcă mai repede. Cu toate acestea, nu te aștepta ca mașina să îți fie livrată într-un termen mai scurt de 7-8 zile.


Dacă alegi să lucrezi cu o firmă specializată, aceste termen poate fi chiar mai lung, ajungând chiar și la trei săptămâni, în funcție de numărul total de curse solicitate în perioada respectivă. De regulă, atât firmele cât și particularii specializați în această activitate vor încerca să aducă mai multe mașini în același timp din Germania. Această alegere îi avantajează în materie de costuri de transport, dar poate să vă aducă și o perioadă prelungită de așteptare.

 

Ce avantaje am dacă aduc mașina pe platformă?

 

În primul rând, nu vei mai fi nevoit să conduci aproximativ 2.000 de kilometri pentru a ajunge cu mașina în țară. Nu riști o defecțiune pe drum sau un accident pe fondul oboselii acumulate în zilele precedente. Cunoaștem cazuri de persoane care au întâmpinat asemenea situații, tocmai de aceea vă atragem atenția și asupra acestui aspect.

În al doilea rând, poți aduce pe platformă mașini care au verificarea tehnică (TÜV/HU) expirată. Autoritățile germane nu eliberează plăcuțe de tranzit pentru aceste autoturisme, ceea ce înseamnă că nu pot fi aduse „pe roți'. Practic, platforma devine singura ta soluție dacă ai găsit o mașină în Germania cu verificarea tehnică expirată și ești convins că nu există o variantă mai potrivită pentru tine.

 

Lista completă a articolelor: Auto Germania – Cum aduci o mașină din Germania: Ghid complet

 

 

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE