Cum afli norma de poluare a maşinii tale – înainte să plăteşti o amendă pentru Taxa Oxigen

Introducerea Taxei Oxigen în Bucureşti din 2020 a provocat deja o stare de confuzie printre şoferi pentru că mulţi dintre aceştia nu ştiu ce normă de poluare are autoturismul pe care îl deţin.

Registrul Auto Român a publicat o serie de date pentru ca toată lumea să înţeleagă ce este cu clasificarea Euro şi unde poate fi aceasta găsită pe cartea de identitate a maşinii. În primul rând trebuie să ştim că norma de poluare a vehiculului este consemnată în cartea de identitate a acestuia (CIV).

Pentru că există mai multe tipuri de cărți de identitate iată cum arată dispunerea grafică pe CIV a normei de poluare.

Cum afli norma de poluare a maşinii tale

În cartea de identitate (CIV) de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:

– la punctul 6 – Număr national de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;

– la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

Norma de poluare CIV nou

În CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro.
Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:

Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;

Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;

Norma de poluare Euro 4 în CIV

Euro 3 – E3, R3, T3, H3;

Norma de poluare Euro 3 în CIV
Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2;
Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1;
Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro;
EE – pur electric.

Aceste exemple ale cărților  de identitate auto sunt furnizate de Registrul Auto Român. Totuși, dacă nu sunteți siguri cu privire la norma de poluare a vehiculului , o variantă la fel de rapidă este să folosiți aplicația Istoric vehicul, disponibilă gratuit pe site-ul  www.rarom.ro. Astfel puteți afla, din datele existente la nivelul RAR, cum este încadrat vehiculul din punctul de vedere al emisiilor poluante.

Reamintim că pe baza proiectul de hotărâre adoptat, începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

– pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul fără restrictii pe toate arterele;
– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aprobă din 2021.
– pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen

Cât costă Taxa Oxigen

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi. Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ‘împuterniciți ai primarului general‘.

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatca Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti -p-ta Victoriei.

    Uricaru Constantin spune:

    Oferiti informatii eronate, referitor la norma de poluare. Mai documentati-va la RAR (mai des!). Vreti sa spuneti, de exemplu, ca terminatia X5 este NONEURO ?

Adaugă un comentariu