Verificare rovinieta: de ce este importantă? De multe ori, șoferii uită să verifice valabilitatea rovinietei atunci când pleacă la drum. Din fericire, este simplu de verificat dacă rovinieta a fost plătită și dacă a expirat sau nu.
Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere pune la dispoziție pe site-ul propriu un instrument pentru verificarea rovinietei. Acesta poate fi accesat la adresa www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta.
Valabilitatea rovinietei se poate verifica imediat dacă se introduce numărul de înmatriculare al autoturismului precum și seria de șasiu a acestuia. De asemenea, platforma online cere un cod de verificare individual pe care trebuie să-l introduceți la orice accesare.
După introducerea corectă a datelor necesare, va fi afișată valabilitatea rovinietei actuale precum și categoria acesteia.
Citește și:
Accident grav: Un Tesla Model X a intrat într-un copac, apoi a luat foc
Șoferii bucureșteni vor plăti impozite mai mari, începând din 2020
Uber este disponibil acum într-un nou oraș din România
Cum se acordă stelele Michelin în Ghidul Verde pentru România
Un șofer român și-a distrus roțile într-o groapă, iar autoritățile chiar îl vor despăgubi
Schimbări la polițele RCA
Verificare rovinieta: Ce este rovinieta și de unde se cumpără?
Rovinieta este denumirea generică sub care este cunoscut tariful pentru utilizarea infrastructurii de transport rutier. Acesta trebuie plătit obligatoriu pentru toate autovehiculele care folosesc rețeaua de drumuri naționale din România.
În România, circulația vehiculelor pe drumurile naționale și autostrăzi este condiționată de plata rovinietei, care este în esență dovada plății taxei de drum. Recent, legislația care reglementează tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere a fost schimbată, dar obligativitatea cumpărării rovinietei a rămas. Mai precis, dacă nu plătești rovinieta, riști o amendă consistentă, de până la 4.500 de lei.
Rovinieta poate fi achiziționată de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), de la benzinăriile Rompetrol, MOL, OMV Petrom, Socar și Lukoil.
Alternativ, rovinieta poate fi achiziționată prin SMS trimis de la un telefon care funcționează în rețelele Vodafone, Orange, Telekom și Digi.
O altă modalitatea de achitare a rovinietei se află în mediul online. Există mai multe site-uri unde se poate plăti.
Verificarea rovinietei pentru mașinile care circulară pe drumurile naționale se face automat, prin intermediul camerelor video speciale. Mai precis, 74 de camere video amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România citesc plăcuțele de înmatriculare și stabilesc dacă mașinile au plătit sau nu rovinieta. Iată unde sunt amplasate aceste camere video.
Cum dracu vad pana in ce data este valabila rovinieta?