Benzina se încăpățânează să rămână la un preț ridicat, cu toate că petrolul din care este produsă este acum mai ieftin decât butoaiele în care este transportat.
Românii plătesc, în prezent, unul dintre cele mai mari prețuri din Europa pentru un litru de banzină, de multe ori motivația pentru această stare a lucrurilor fiind nivelul mare de taxare al combustibililor în țara noastră. Într-adevăr, circa 55%-60% din prețul combustibilului la pompă este reprezentat de taxe și accize. S-a calculat că, și în condițiile în care petrolul s-ar găsi gratis, tot ar trebui să plătim 2,44 pentru fiecare litru de benzină, doar taxe și accize.
Totuși, ar mai putea fi o cauză pentru care prețul combustibililor refuză să scadă. Trei companii care comercializau en-gros carburanţi au fost prinse recent de Consiliul Concurenţei că se înţelegeau asupra preţurilor. Acestea şi-au recunoscut fapta şi au fost amendate cu aproape patru milioane de euro. Este a doua sancţiune de pe piaţa carburanţilor, după cea din urmă cu patru ani. Atunci, amenda a fost mult mai mare – peste 200 de milioane de euro.
Cele trei firme sancționate sunt Tinmar, Planoil și Planoil Industries, toate trei din București. Acestea își împărțeau clienții și stabileau prețul la care vând diferiților clienți, instituind astfel un cartel al carburanților.