Când vine vorba de combustibil, oferta pe piața românească este variată. Chiar dacă marile companii au prețuri apropiate, există însă câteva detalii care pot face diferența.
Fiecare șofer ar trebui să știe că producătorii de carburant oferă de obicei două tipuri de benzină și două de motorină. La acestea diferă cifra octanică (în cazul benzinei) şi cifra cetanică (în cazul motorinei).
Ce este cifra octanică?
Cifra octanică reprezintă rezistenţa la autoaprindere a combustibilului pentru motoare pe benzină. Cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât motorul are un randament mai bun, în parametri optimi, şi oferă un cuplu şi o putere mai mare.
În țara noastră producătorii au scos pe piață combustibil cu cifra octanica de 95 si 98 si mult mai rar de 100. Cu cat cifra octanica este mai mare, cu atat benzina respectiva este mai indicata pentru motoare performante.
Ce sunt aditivii din carburanți?
Producătorii adăugă diverşi aditivi în combustibili pentru a le crește cifra octanică. Aceștia sunt sulf, plumb și mangan. În ultima perioadă UE a limitat prin legislaţie utilizarea acestor aditivi. Carburantul poate conţine cel mult 10 mg de sulf pe litru și 5 mg de plumb. Din păcate, utilizarea acestora în exces poate afecta motorul în timp.