O amendă rutieră trebuie executată silit într-o anumită perioadă de timp. Dacă această perioadă de timp trece și nu sunteți executați silit, nu mai puteți fi. Astfel, nu va mai trebui să plătiți amenda primită. Cu alte cuvinte, s-a prescris dreptul statului de a cere executarea silită a amenzilor contravenționale.
Rabla Plus 2019 – Până când trebuie depuse cererile de înscriere în program
Primul serviciu românesc de car sharing între persoane fizice
Dacă sunteți amendat, autorităţile pot să vă execute silit în maximum cinci ani. Acest termen, totuși, nu curge de la momentul la care a fost aplicată sancțiunea contravențională, ci de la 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut obligația de a plăti amenda, se arată într-un material avocatnet.ro
Noi reguli pentru transportul în comun: călătorii „urât mirositori vor fi amendați
Astfel, dacă sunteți amendați pentru o contravenție rutieră astăzi, termenul de prescripție va începe să curgă de la 1 ianuarie 2020.
Este important să reținem că legea prevede anumite cazuri de suspendare și de întrerupere a termenului de prescripție. Suspendarea înseamnă că, pentru o perioadă, termenul nu mai curge, urmând să își reia cursul, ulterior. Pe de altă parte, întreruperea, dacă operează, duce la o nouă curgere a termenului.
Astfel, un exemplu de suspendare este sustragerea bunurilor și veniturilor debitorului de la executarea silită.
Atenție! Este foarte important să știți că, dacă o amendă de circulație, de exemplu, s-a prescris, plata acesteia nu vă dă dreptul la a cere restituirea banilor plătiți.
Nu trece minut fără ca șoferii români să depășească limita de viteză, după cum arată statisticile MAI. Peste 650.000 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de Poliția Rutieră în 2018, ceea ce se poate traduce prin următoarea medie: o amendă acordată la mai puțin de 49 de secunde!