RAR avertizează: „Atenție la foliile montate pe geamurile mașinii!”. Ce riscă șoferii

Registrul Auto Român (RAR) transmite un mesaj extrem de important pentru toți șoferii români care și-au montat folii pe geamurile mașinii sau care intenționează să facă acest lucru. Conducătorii auto trebuie să țină cont de legislația în vigoare, înainte de a merge la atelier.

În încercarea de a menține sub control temperatura din habitaclu pe timpul verii, mulți șoferi aleg să aplice folii auto pe geamurile mașinii. Acestea sunt menite să reflecte razele soarelui și să-i protejeze într-o oarecare măsură pe șofer și pasageri de radiațiile UV. Oricât de nobilă ar fi intenția proprietarului, acesta trebuie să țină cont de prevederile legii în ceea ce privește aplicarea foliilor auto.

Reprezentanții RAR atrag atenția asupra faptului că legislația română a fost actualizată după standardele europene. Într-o postare publicată pe propria pagină de Facebook, instituția menționează următoarele reguli de care șoferii români trebuie să țină cont în momentul în care hotărăsc să aplice folii de protecție pe geamurile mașinii:

 

Citește și:

ŢEPE URIAȘE cu maşini SECOND din Germania! Citeşte ca să nu plângi după BANI în arestul Poliţiei

CEA MAI TRISTĂ VESTE: Nu-l vom mai vedea vreodată pe Michael Schumacher!

Scene UIMITOARE: Operație pe inimă, pe marginea drumului pentru salvarea unui motociclist

Milioane de ŞOFERI fericiți! Se dă LEGE pentru ieftinirea benzinei! De când se aplică

Toţi ŞOFERII DE TIR trebuie să ştie: iată noul DISPOZITIV OBLIGATORIU din 15 iunie

 

1. Elementele sau procedeele de diminuare a transparenţei geamurilor trebuie să fie certificate și marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în ateliere autorizate, care sunt obligate să elibereze după montaj certificatul de conformitate (identifică tipul foliei, vehiculul și atelierul) și certificatul de garanție.

2. Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparenţă de cel puţin 70%. Câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale faţă şi luneta. În cazul în care vehiculul este dotat şi cu oglindă laterală dreapta, luneta nu mai face parte din câmpul de vizibilitate principal. Pentru geamurile care nu fac parte din câmpul de vizibilitate principal nu există impusă o limită a gradului minim de transparență, însă dacă acestea au o transparență modificată față de cea stabilită prin marcajul inițial de omologare, se urmărește ca stratul aplicat ulterior să fie uniform și să nu creeze distorsiuni.

3. Foliile pot fi montate pe toate geamurile autovehiculelor, cu exceptia parbrizului, dar numai dacă sunt respectate condițiile de montaj menționate la punctul 1 și numai dacă este asigurată transparența minimă precizată la punctul 2′.

Nu în ultimul rând, reprezentanții RAR amintesc faptul că mulți producători auto își dotează din fabrică mașinile cu geamuri laterale tratate. De regulă, acestea au deja un nivel al transparenței de 75-85%, astfel că montarea unor folii suplimentare pe acestea ar putea fi o decizie total neinspirată.

https://www.facebook.com/RegistrulAuto/posts/2247346302012870

 

Sursa foto: U.S Air Force photo/Senior Airman Tabitha M. Lee

Adaugă un comentariu