Salonul Auto de la Geneva 2019 – PAL-V Liberty Pioneer Edition sau mașina elicopter

vezi galeria foto

Pe lângă cele mai noi modele lansate, concepte fabuloase, sau autoturisme-unicat cu prețuri exorbitante, la Salonul Auto de la Geneva pot fi găsite și vehicule mai ciudate. Mașina elicopter poate fi un astfel de exemplu. Vehiculul fabricat de olandezi, PAL-V Liberty Pioneer Edition poate fi utilizat atât în formula de autoturism, cât și în versiunea elicopter.


Însă PAL-V Liberty nu este primul vehicul zburător fabricat de olandezi. Înaintea acestuia, PAL-V One a avut zborul inaugural în martie 2012 și a început să fie vândut clienților în 2016, având un număr limitat la 45 de unități.

La standul de la Geneva, compania olandeză s-a prezentat cu vehiculul PAL-V Liberty Pioneer Edition. Această ediție limitată va fi vândută în 90 de exemplare și vine cu un interior din piele și cu anumite elemente fabricate din fibră de carbon.

Aspectul final al mașinii zburătoare a fost obținut în colaborare cu o echipă de designeri italieni. Singurele elemente de la interior care amintesc de o mașină convențională sunt volanul, pedalele și scaunele. Planșa de bord conține o sumedenie de afișaje și butoane care pot fi întâlnite doar la aparatele de zbor performante.


Citește și:

Probabil cel mai absurd hibrid pe care îl vom vedea vreodată

Cutie manuală versus automată: Care este cea mai bună opțiune?

Break versus SUV: Care este cea mai bună alegere pentru tine?

Cum să reduci costurile cu reparațiile mașinii?

Verificare rovinieta: Cum vezi dacă rovinieta mai e valabilă?

Bucureștenii vor plăti impozite mai mari

 

PAL-V Liberty utilizează două motoare cu ardere internă. Primul dezvoltă o putere maximă de 100 de cai-putere și este folosit atunci când vehiculul se conduce pe șosea. Datorită greutății reduse de doar 664 kg, vehiculul are o viteză maximă de 160 km/h și poate accelera de la 0-100 km/h în mai puțin de 9 secunde. Consumul mediu se învârte în jurul valorii de 7,6 l/100 km, iar autonomia depășește 1.300 de kilometri.


Al doilea propulsor produce 200 CP și este utilizat în timpul zborului. Interesant este că ambele motoare utilizează același rezervor și același tip de combustibil, benzină cu cifra octanică de minim 95. Mașina elicopter poate zbura cu o viteză maximă de 180 km/h, și poate parcurge o distanță de aproximativ 400 km cu două persoane la bord. Consumul este estimat la 26 de litri pentru fiecare oră de zbor la viteza economică de 140 km/h. Altitudinea maximă la care poate zbura mașina este de 3.500 de metri.


Pentru a decola, Liberty are nevoie de o pistă cu lungimea minimă de 330 de metri, iar pentru a ateriza, această distanță scade la doar 30 de metri. Prețul ediției limitate Pioneer ajunge la 600.000 de dolari, în timp ce versiunea standard pornește de la 400.000 de dolari.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE