Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin menținerea unui parc auto cu autovehicule (Euro 6) eficiente sau vehicule cu propulsie electrică și prin interzicerea înmatriculării autovehiculelor cu norme de poluare Euro 3 și Euro 4, sunt măsuri introduse în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC).
Varianta revizuită a PNIESC a fost pusă în dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În document nu este precizat când ar putea fi adoptată măsura interzicerii înmatriculării autovehiculelor Euro 3 și Euro 4.
PNIESC a fost revizuit în urma recomandărilor Comisiei Europene. În ceea ce privește cota de energie regenerabilă, Comisia Europeană a recomandat României să crească nivelul de ambiție pentru 2030, până la o pondere a energiei din surse regenerabile de cel puțin 34%.
În consecință, nivelul de ambiție cu privire la ponderea energiei din surse regenerabile a fost revizuit față de varianta actualizată a PNIESC, de la o cotă propusă inițial de 27,9%, la o cotă de 30,7%.
În acest plan mai apar introducerea de taxe de mediu ridicate și stricte, care să limiteze achiziția vehiculelor uzate şi introducerea unor benzi speciale de circulație pentru mijloacele de transport public și automobilele electrice.
Sursa: libertatea.ro