Istoric vehicul este numele unei aplicații lansate joi, 21 martie, de Registrul Auto Român (RAR). Prin intermediul acesteia, șoferii pot afla informații esențiale despre o anumită mașină pe care doresc să o cumpere sau pe care deja o conduc. De la kilometraj până la gradul de poluare, istoricul mașinilor înmatriculate în România poate fi consultat în noul program online, Istoric vehicul.
Istoric vehicul RAR – ce informații pune la dispoziție?
Dintr-un comunicat de presă emis de Registrul Auto Român, aflăm precis care sunt informațiile ce pot fi accesate prin intermediul aplicației Istoric vehicul:
- activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate);
- existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului;
- câteva date tehnice şi de identificare;
- gradul de poluare;
- valabilitatea ITP.
Într-adevăr, toate aceste informații sunt foarte importante pentru potențialul cumpărător al unei mașini utilizate, dar datele furnizate de vânzător nu sunt întotdeauna cele reale. Mai ales în cadrul anunțurilor auto online sau atunci când acesta este întrebat de un potențial client. Astfel, aplicația Istoric vehicul vine în sprijinul șoferilor respectivi, după cum subliniază și Roxana Dima, purtător de cuvânt al RAR:
„Aplicaţia reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul şi de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziţie în cunoştinţă de cauză. Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoţitoare ale vehiculului, a valabilităţii ITP şi a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creşteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul‘.
Istoric vehicul RAR – cum se folosește?
Potrivit instrucțiunilor furnizate de către RAR în comunicatul de presă, acestea sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă un utilizator pentru a afla istoricul unui anumit autoturism:
- Se accesează site-ul www.rarom.ro;
- Se selectează butonul „ISTORIC VEHICUL’;
- Se introduce o adresă de e-mail validă;
- Se confirmă adresa de e-mail;
- Se introduce numărul de identificare al vehiculului (seria de caroserie/șasiu);
- Se introduce codul de securitate primit prin e-mail;
- Se selectează butonul „VALIDEAZĂ’;
- Datele solicitate vor fi furnizate în câteva secunde.
Istoric vehicul RAR – cum va evolua?
Citește și:
Parcarea laterală este reinventată prin acest truc
Diferența dintre a frâna CU ABS și FĂRĂ ABS
Examen auto – Cum obții permisul de conducere, pentru fiecare categorie în parte
O Dacia mătură tot ce îi stă în cale
ABS, TSI, ESP – Ce înseamnă aceste prescurtări
În ceea ce privește viitorul acestui sistem, purtătorul de cuvânt RAR precizează că baza de date se va extinde la un moment dat: „În viitor, avem în vedere extinderea domeniului informaţiilor pe care le oferim, prin includerea şi a unor date referitoare la eventuale daune şi/sau reparaţii care interesează structura de rezistenţă a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informaţii care nu ne aparţin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri‘.
Trebuie menționat că, deși Istoric vehicul a fost lansat ieri, 21 martie, acesta nu funcționează în momentul de față, în sensul că pagina web nu se încarcă. Este de așteptat ca problema să fie remediată în curând.
De asemenea, pentru a evita confuzii, menționăm că Istoric vehicul nu este o aplicație în sensul modern al cuvântului. Nu este un „mobile app’ pe care să îl descarci în smartphone, ci o aplicație web accesibilă prin intermediul browser-ului (navigator web).
Alt anunț important făcut recent de RAR vizează mașinile cu volan pe dreapta. Posesorii acestor autoturisme trebuie să știe că, începând de pe 30 martie 2019, nu le vor mai putea înmatricula în România.
Sursa: Registrul Auto Român (RAR) / Sursa foto: 123RF.com