Consiliul Concurenței (CC) a publicat un raport cu privire la evoluția concurenței din piața auto. Din acest raport aflăm că în perioada 2011 – 2014, doar 71 – 74% dintre mașinile înregistrate în parcul național au încheiat o asigurare RCA.
Valoarea se află sub media de 85% impusă de Uniunea Europeană.
Cifrele arată că o parte importantă a vehiculelor înmatriculate în România (date furnizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor – DRPCIV – din cadrul Ministerului Afacerilor Interne) nu sunt asigurate RCA: gradul de cuprindere în asigurare a RCA, calculat ca procent al vehiculelor asigurate în totalul vehiculelor înmatriculate, este inferior nivelului ideal de 100%’, se arată în raportul emis de CC.
Astfel, în 2011 74,1% dintre mașinile parcului național aveau RCA, în 2012, procentul a scăzut la 73,6%, iar în 2013 valoarea s-a diminuat până la 71,6%. Și anul 2014 se situează în scădere cu un procent de 71,3%.
O posibilă explicație a gradului redus de cuprindere în asigurare a RCA poate veni din zona vehiculelor care nu se află în uz curent. În pofida prevederilor legale ce instituie obligativitatea asigurării RCA indiferent daca vehiculul este folosit sau nu pe drumurile publice, probabil că mulți dintre proprietarii vehiculelor care nu sunt tehnic funcționale pe perioade îndelungate de timp nu încheie polițe de asigurare RCA pentru acestea’, scrie în același document emis de CC.
Cât despre ITP, în perioada 2010 – 2014, procentul mașinilor pentru care s-a efectuat inspecția tehnică periodică s-a cifrat între 74 și 78%.
CC subliniează că, pe de altă parte, gradul de cuprindere în asigurare a RCA, cuprins între 71 și 74%, este supraevaluat pentru că datele DRPCIV nu includ toate vehiculele din România.
Via | Profit