Te gândești să îți cumperi o mașină cu volanul pe dreapta? Gândește-te foarte bine, pentru că Ministerul Transporturilor a dat recent un ordin care restricționează drastic înmatricularea acestor modele.
Planul Ministerului Transporturilor vizează mai multe aspecte, dar cel concentrat pe mașinile cu volanul pe dreapta a ieșit în evidență. Au fost impuse și alte schimbări la omologarea individuală, certificarea autenticității vehiculelor rutiere și la eliberarea cărții de identitate.
Legea despre care vorbim vizează în mod special mașinile cu volanul pe dreapta importate din afara Uniunii Europene. În urma aplicării noilor norme, acestea nu mai pot primi omologare pentru înmatriculare. Practic, dacă aduci în România o mașină vândută inițial în afara UE și care are volanul pe dreapta, aceasta nu mai poate fi înmatriculată la noi.
Mașini cu volanul pe dreapta: Ce spune legea?
Măsurile sunt prevăzute în Ordinul nr. 1.255 din 13 august 2018 pentru modificarea și completarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere – RNTR 7, aprobate prin Ordinul Ministrului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului nr. 2.132/2005.
Capitolul IV, punctul 3.1 al acestui act prevede următoarele:
„Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M_2 și M_3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului’.
Citește și:
Polițist de la Rutieră, lovit de o mașină în timp ce dirija circulația
Șoferii pot scăpa de 2 puncte de penalizare dacă urmăresc filme
„Noul Audi 40 este o combinație între Audi 80 și un cal
Airbag-urile externe ar putea reduce cu 30% gravitatea accidentelor
Ferrari California, rupt în două după ce s-a izbit de un stâlp de iluminat
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial al României pe 27 august 2018, iar măsurile au intrat în vigoare 15 zile mai târziu. Practic, începând de pe 11 septembrie 2018, cetățenii români nu mai pot înmatricula o mașină cu volanul pe dreapta provenită din afara spațiului comunitar. Polițiștii de la Rutieră și mulți șoferi din România ar fi dorit interzicerea acestora cu totul, indiferent de proveniență, din cauza pericolului pe care îl prezintă în materie de vizibilitate. Totuși, acest lucru nu este posibil din cauza legislației comunitare.
Mașini cu volanul pe dreapta: Ce se întâmplă cu mașinile existente?
La fel cum cetățenii români, spre exemplu, au voie să conducă în Regatul Unit mașini cu volanul pe stânga și chiar înmatriculate în România, cetățenii acelei țări – și nu doar ei – vor avea voie să conducă mașini cu volanul pe dreapta în întreaga Uniune Europeană. Cel puțin, până la finalizarea Brexit (29 martie 2019). După acel moment, nu este clar în ce direcție va merge legislația, dar nu sunt așteptate schimbări majore, deoarece ar afecta dreptul la liberă circulație a mărfurilor și a persoanelor.
Legea nu afectează mașinile deja înmatriculate în România înainte de 11 septembrie 2018. Altfel, ar fi fost încălcat dreptul la proprietate al cetățenilor. Se consideră oficial că respectivele vehicule erau conforme cu legile românești și europene în momentul înmatriculării.