Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

vezi galeria foto

Din dorința de a economisi cât mai mulți bani, majoritatea românilor sunt superficiali când cumpără o mașină second hand. Aceștia nu o verifică nici în service, nici online, iar riscurile unei afaceri „pe încredere’ sunt multe.


Potrivit autoDNA.ro, site dedicat verificării online a istoricului mașinilor, în 2018 au fost vândute în România peste 1 milion de autoturisme second hand. 473.616 dintre acestea provin din străinătate, iar 604.535 au fost reînmatriculate în urma schimbării de proprietar.

Partea îngrijorătoare este că majoritatea cumpărătorilor nu verifică istoricul acestor mașini – nici online, nici în service. Răzvan Pavel, Managing Partner la autoDNA, dezvăluie procentajul: „Aproximativ 85% dintre mașinile rulate sunt cumpărate în continuare pe încredere – de cele mai multe ori, nejustificată – fără să fie verificate‘.


Statisticile publicate pe această platformă arată că, deși în România s-au vândut peste 1 milion de mașini second hand în 2018, doar în jur de 70.000 dintre ele au fost verificate online.

 

Citește și:

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Nu mai plătim taxă de pod când mergem la mare

Cât costă la noi cea mai puternică Dacie din istorie!

Noi taxe pentru șoferii care conduc în București

Camerele CNAIR, folosite în regim de radar? Răspunsul oficial al instituției


 

Pariul este unul riscant pentru noii proprietari ai mașinilor uzate. În primul rând, defecțiunile trecute cu vederea inițial pot atrage ulterior costuri considerabile. De asemenea, în cazul în care autoturismul a fost reparat superficial după un accident rutier, acesta se poate dovedi a fi un real pericol pentru participanții la trafic.

Mai există șansa ca asigurările RCA și CASCO să fie încheiate în baza unui grad de uzură diferit față de cel trecut în documente. Nu în ultimul rând, trebuie luată în calcul clasica manevră a modificării kilometrajului, truc încă popular în România.


Înainte de a achiziționa o mașină la mâna a doua, este ideal ca orice cumpărător să-i adreseze vânzătorului șase întrebări esențiale. Puteți citi aici lista completă a informațiilor ce trebuie solicitate.

Lansat pe piața românească în 2015, autoDNA pune la dispoziția utilizatorilor o bază de date actualizată constant. Informațiile despre istoricul mașinilor sunt achiziționate de la firme de asigurări, companii de leasing operațional, registre auto naționale și evaluatori independenți. Nu există garanția unei arhive complete, dar site-ul este o alternativă utilă și accesibilă pentru șoferii care încearcă să evite costurile ridicate din service.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE