Mazda CX-60 3.3 diesel mild-hybrid – Mai premium ca oricând

vezi galeria foto

Chiar dacă ar putea cu ușurință să treacă neobservat pe stradă, noul model Mazda CX-60 vine cu cateva îmbunătățiri notabile anul acesta.


Mazda a recunoscut micile neajunsuri ale lui CX-60 și, pentru 2025, a îmbunătățit considerabil modelul printr-un update tehnic major, lucrând serios la acest facelift, chiar daca la exterior nu se văd schimbări majore. De fapt, nu există schimbări stilistice, ci doar o nouă culoare de caroserie, numită Zircon Sand, un soi de kaki pal, nu tocmai flatant pentru caroseria cu accente sport și cabina trasă mult spre spate (tipic SUV-urilor Mazda). De asemenea, avem și jante cu un design nou și cam atât pentru exterior. La interior apar două noi niveluri de echipare Takumi Plus și Homura Plus, bogate în ceea ce înainte erau listate ca opționale, dar adevărata schimbare apare sub caroserie, prin reproiectarea șasiului și a trenului de rulare, respectiv a suspensiei pentru îmbunătățirea comportamentului.


Practic, întreaga punte spate a fost reproiectată: arcurile sunt mai moi, amortizoarele mai rigide, iar bara stabilizatoare a fost complet eliminată. În față, modificările sunt mai mici, dar și acolo s-au făcut ajustări, inclusiv la direcție. Iar acest efort a dat roade, puntea spate nu mai dansează pe denivelări, chiar dacă a fost păstrat caracterul ceva mai ferm, pentru a manageria corespunzător cele peste 2000 kg ale mașinii. Platforma a rămas aceeași pe careoregăsim și la CX-80, dar și la suratele americane CX-70 și CX-90.


Mazda CX-60 pornește în România de la 47.290 euro, în versiunea de echipare de bază Prime-Line, cu dieselul de 3.3 litri de 200 CP și tracțiune spate. Exclusive Line vine cu tracțiune integrală și 254 CP, iar prețul începe de la 48.690 euro.

Homura Plus pleacă de la 61.940 euro, iar vopseaua Arctic White este inclusă. Pentru orice altă culoare vei da 750 euro, cu excepția magicului Soul Red Crystal care vine cu eticheta de 1.050 euro.


La Mazda dieselul este o forță încă. CX-60 Homura Plus 3.3 e-Skyactiv D 254 este un mild-hybrid bazat pe dieselul de 3.3 litri. 254 CP și 550 Nm sunt disponibili doar cu tracțiune integrală. Motorul termic este asistat de un mic electric de doar 17 CP și 153 Nm. Acest este amplasat între motorul ICE și cutia de viteze și obișnuiește să recupereze energia pe care oînmagazinează într-o baterie de 0,33 kWh.

Am testat această versiune în Spania, împrejurul Madridului, pe un traseu variat, cu zone urbane, ceva autostradă și o porțiune muntoasă cu serpentine. Consumul mediu a rămas undeva sub 6 l/100 km, ceea ce bate cu cifrele oficiale furnizate de Mazda de 5.5 litri/100 km și oautonomie care merge spre 1.000 km.


Interiorul lui CX-60 rămâne evident în zona premium. Materialele sunt de calitate, iar designul și finisajele transformă habitaclul într-un loc extrem de plăcut. Noile textile șicusătura în zig-zag, tipic japoneză, alături de sistemul multimedia care funcționează, ca și înainte, cu un controller central, aduce un mare plus la capitolul ergonomie: poți naviga intuitiv prin meniuri fără să te uiți mult timp la ecran.

Pe banchetă, CX-60 se încadrează în media segmentului – nu are pretenții de monovolum, dar oferă suficient spațiu pentru adulți fie ei chiar înalți precum nordicii, iar spațiul pentru bagaje este considerabil peste medie.


Concurenții lui CX-60 vin din zona premium și nu numai. De exemplu, față de X3-ul lui BMW, Mazda își poziționează mai avantajos modelul, cu peste 10.000 de euro, chiar dacă nu există un echivalent perfect ca versiune. Chiar și față de mai ieftinul Audi Q5 CX-60 cere cu vreo 5.000 de euro mai puțin, însă față de Mercedes GLC la versiune cât de cât echivalentă, diferența în minus este consistentă, de aproape 13.000 de euro. Scandinavul Volvo XC60 este cu vreo 6.000 de euro mai scump, dar modelele similare de la Kia și Hyundai sunt considerabil mai accesibile. Ce-i drept, acestea oferă mai puțină putere și rafinament, în timp ce italianul Alfa Romeo Stelvio pare mai apropiat ca preț, cu odiferență de doar 3.000 de euro în plus. Așadar, pe zona SUV diesel premium, CX-60 se detașază clar într-o ofertă foarte bună și echilibrată.

Personal recomand nouile versiune Takumi Plus (de la 59.390 de euro) cu un aer mai latin, mai exuberant cu interiorul foarte luminos, garnisit cu materiale deschise și foarte plăcute la atingere, chiar dacă aș fi simțit nevoia unei culori accent, sau Homura Plus (de la 58.340 de euro), un nivel de echipare maisobru, teuton, cu multă piele de culoare închisă. Calitatea este omniprezentă, iar spațiul se încadrează bine clasei, chiar cu unele plusuri în anumite zone. Pentru mai mult Mazda oferă CX-80 care vine cu o ofertă de spațiu imensă pe banchetă.

Eliminarea barei antiruliu spate nu a afectat deloc confortul suspensiei care vine cu o nouă setare ce permite mai multă liniște și un comportament mai fin prin eliminarea tremurăturilor la trecerea peste denivelările scurte repetate, dar problema dozajului frânării nu a fost complet eliminată.

Per ansamblu, noua CX-60 se dovedește un companion plăcut și capabil la drum mediu și lung pentru toată familia, cu o ergonomie bună și un aer premium marcant, calitate excelentă și putere suficientă la un preț absolut decent. Designul este unul încă destul de modern, dar unele detalii și proporții par cam greoaie, lucru pe care poate viitoarea generație va scăpa dacă se va inspira de la noul model electric EZ-60 care va fi prezentat luna aceasta la Shanghai.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE