Neatenția la volan este o problemă reală în România. Au fost publicate rezultatele sondajului realizat în cadrul campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră ‘Fii treaz la volan’ și nu sunt deloc îmbucurătoare. Sondajul a fost completat de peste 15.000 de persoane și s-a realizat online în perioada 20 iulie – 17 septembrie 2018.
Citește și:
Salonul Auto București și Accesorii 2018 și-a deschis porțile! Galerie foto exclusivă
Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci?
Românii au fraudat Germania cu 21 de milioane de euro prin achiziții auto
De ce trebuie să rotim anvelopele la schimbul periodic?
România va avea separatoare de sens cu role
Samsarii câștigă 45 de milioane de euro pe an din măsluirea kilometrajului
Situația este într-adevăr alarmantă, deoarece 50% din șoferii din România recunosc că scriu mesaje pe smartphone în timp ce conduc, ba chiar mai mult, 60% admit că efectuează apeluri fără funcția de hands-free.
O mare parte din respondenți au recunoscut că mănâncă și beau cafea aproape de fiecare dată când se urcă la volan.
Doar 5% dintre șoferi au recunoscut că trimit mesaje pe mobil în timpul fiecărei călătorii, iar 20% spun că își accesează conturile de social media. Procentajul persoanelor care au recunoscut că au făcut postări live pe Facebook nu este prea mare (doar 3%), însă în ultima perioadă s-au petrecut mai multe accidente grave generate de această practică.
Mai grav este că 4 din 10 șoferi declară că li s-a întâmplat să nu observe un pieton la timp, din cauza neatenției la trafic.
Nici pietonii nu stau mai bine la capitolul atenție. Aceștia sunt adesea distrași de factori precum telefonul mobil sau ascultatul muzicii la căști.
România se află pe unul dintre locurile fruntașe în Europa, când vine vorba de numărul persoanelor care își pierd viața pe șosele. De cele mai multe ori, cauza cea mai frecventă a accidentelor este lipsa de atenție și, implicit, reacția întârziată a șoferilor.
Peste 8600 de accidente rutiere au avut loc în 2017, iar 1.943 de oameni și-au pierdut viața în acestea, cu 2% mai mulți decât în 2016.
Sursa: Mediafax.ro