Cea de-a doua ediție a programului Ora de Educație Rutieră la Liceu a vizitat deja 10 instituții de învățământ din Capitală.
Proiectul vizează informarea cât mai multor elevi ai claselor terminale de liceu cu privire la riscurile la care se supun când ajung pe drumurile publice, indiferent că sunt șoferi, pasageri sau pietoni.
Organizatorii proiectului Ora de Educație Rutieră la Liceu estimează că au comunicat cu 2.500 de elevi și au atras atenția a încă 10.000 de liceeni în cadrul fazei de primăvară a acestui proiect.
Citește și:
Titi Aur, despre greșeala care l-a costat viața pe Răzvan Ciobanu. Care a fost cauza morții?
Detalii de la locul tragediei în care a murit designerul Razvan Ciobanu
Lacrimi în ochii pasionaților: era motoarelor aspirate se apropie de sfârșit
Cum arată Trabantul cu cel mai impresionant habitaclu din istoria modelului
VIDEO – O mașină Tesla Model S explodează spontan, în parcare
VIDEO – Un șofer de troleibuz face plăți online în timp ce conduce. „Cu greu mai controla volanul!’
La invitația pilotului Adrian Grigore, partener al Auto Bild România, revista noastră susține acest proiect de siguranță rutieră care vizează instruirea șoferilor de mâine. După cum au subliniat și organizatorii proiectului, scopul lor este de a face elevii de liceu din anii terminali să conștientizeze riscurile la care se supun atunci când sunt la volan sau când traversează.
În același timp, Auto Bild România a pregătit o serie de clipuri video cu sfaturi de conducere defensivă furnizate de pilotul de raliu Adrian Grigore. Le puteți urmări aici, aici și aici.
Totodată, elevii de liceu sunt instruiți să ia atitudine atunci când șoferul mașinii în care se află conduce cu viteză excesivă și să nu își lase prietenii să conducă după ce au consumat alcool.
Potrivit statisticilor citate de asociația EDIT, România a avut 1.757 de accidente cauzate de șoferii cu mai puțin de un an de experiență, iar datele acestea se referă la un singur an calendaristic. Acestea s-au soldat cu 318 morți și 1.647 de răniți, iar inițiatorii proiectului speră să stopeze această tendință distructivă în care se învârte societatea românească.
Anul 2018 a marcat peste 500 de accidente rutiere grave în care vinovații au fost minori. Mulți dintre aceștia erau pietoni care au traversat strada prin loc nepermis. În urma acestor incidente tragice devenite statistici seci, 555 de persoane au fost rănite, iar 60 de oameni au decedat în accidentele cauzate de minori.
Din păcate, programa școlară din România nu include ore de educație rutieră. Reprezentanții asociației EDIT, cei responsabili de acest proiect, au anunțat intenția de a vizita toate liceele din țară pentru a continua acest proiect la nivel național. Ministerul Educației le va oferi sprijin odată ce vor reuși să extindă proiectul la nivel național.