Nu doar că șoferii scapă astfel de stresul căutării unui loc liber, dar parcările devin cu 60% mai spațioase decât înainte.
Aeroportul Internațional Gatwick din Londra va testa în curând un sistem robotizat de parcare, cu scopul de a reduce timpul pierdut de călători și a înghesui cât mai multe autoturisme pe o suprafață cât mai mică. Practic, scopul este eficientizarea întregului proces.
Sistemul este foarte simplu: călătorul își parchează mașina într-un garaj special din apropierea aeroportului, își ia bagajele și se duce la „Plecări’ fără să mai stea pe gânduri. O platformă robotizată sosește ulterior, ridică mașina și o transportă până la cel mai apropiat spațiu vacant. Având acces la detaliile tuturor zborurilor, robo-valetul știe precis peste câte zile și la ce oră se întoarce proprietarul, astfel că îi înapoiază mașina în garaj în timp util.
Citește și:
Duster 1.3 TCe: cât costă la noi cea mai puternică Dacie din istorie!
Copacii căzuți peste mașini: când și cum pot cere despăgubiri șoferii
Autostrada de Centură prinde contur
Și-a modificat bicicleta ca să prindă 60 km/h, dar poliția nu a fost încântată
Ce se întâmplă dacă torni Coca-Cola în rezervorul mașinii?
Recompensă de 1000 de EURO! Ai văzut această mașină?
Caracatița de parbriz, noua măsură împotriva șoferilor care parchează neregulamentar
Perioada de probă pe aeroportul Gatwick va dura trei luni, după care sistemul ar putea fi implementat definitiv, în cazul unor rezultate pozitive. 170 de locuri de parcare clasice vor fi transformate în 270 de locuri unde valetul robotizat poate „depozita’ autoturismele. Cu alte cuvinte, grație acestui sistem, într-o parcare încep cu 60% mai multe mașini decât înainte. Motivul? Se renunță la culoarele dintre rânduri, cele prin care – în mod normal – șoferii părăseau parcarea.
Robotul, dezvoltat de compania franceză Stanley Robotics, a fost deja testat pe aeroporturile Charles de Gaulle (Roissy-en-France) și Lyon. Din câte se pare, sistemul devine tot mai popular și – în viitorul apropiat – ar putea deveni noul standard pentru parcările pe termen lung.
Chiar dacă „valeții’ s-ar descurca impecabil, returnând proprietarului mașina fără nicio zgârietură, oamenii tind să fie sceptici cu privire la tehnologia de conducere autonomă. Un sondaj realizat de Jaguar Land Rover (JLR) a dezvăluit faptul că 41% din populație se teme de autoturismele care se conduc singure, din cauza imprevizibilității acestora.
Sursa foto: Stanley Robotics