Trotinetele electrice au cauzat vâlvă pe internetul românesc zilele trecute, după ce a reapărut în discuție legalitatea acestora.
Cele mai tari 3 alternative la transportul în comun sau mersul cu mașina personală
După cum știți deja, există mai multe modele de trotinete electrice, oferite ca o completare a ofertei existente de skateboard-uri electrice și biciclete hibride. Avantajul acestora este că pot fi pliate și sunt mai compacte decât o bicicletă cu asistență electrică. Până la un punct, sunt și mai avantajoase în ceea ce privește prețul de achiziție.
Poți să cumperi o trotinetă electrică cu doar câteva sute de lei, dar prețurile acestora pot urca până la câteva mii de lei, în funcție de specificațiile tehnice și de renumele producătorului său. De cele mai multe ori, trotinetele electrice de pe piață sunt produse în China și poartă numele unui brand de care n-ai auzit până acum.
Atenție! De astăzi, orice polițist vă poate scrie procesul verbal
Puține mărci de renume vând trotinete electrice, în timp ce produsele pe care și le cumpără majoritatea clienților sunt realizate de un furnizor oarecare pentru diferite brand-uri începute de la zero cu acest obiect de activitate.
Trecând peste acest aspect, este momentul să atingem partea spinoasă a problemei. Ai nevoie de permis de conducere pentru trotinetele electrice? Răspunsul ar trebui să fie clar, însă nu este posibil nici măcar la această categorie să avem o situație clară. Vina este împărțită între producătorii trotinetelor electrice și legislația învechită din România.
Proiectul prin care poți plăti o amendă rutieră în 15 zile a fost aprobat
Practic, pentru o trotinetă electrică cu o viteză maximă limitată electronic sau mecanic la 25 km/h, nu ai nevoie de permis de conducere. Trotinetele electrice limitate la 25 km/h nu au nevoie nici de înmatriculare și nici de asigurare sau orice alt act. Însă, vă recomandăm cu prietenie să purtați cască și chiar și mănuși și genunchiere atunci când le folosiți, deoarece un impact sau o căzătură de la această viteză vă pot răni semnificativ.
STUDIU: Accidentele cu SUV-uri ucid mai mulți pietoni
Între timp, trotinetele electrice care pot depăși prin construcție sau în urma modificărilor viteza de 25 km/h sunt considerate mopede de legislația românească. Asta înseamnă că trotinetele electrice care pot depăși 25 km/h necesită permis de conducere categoria AM. Dacă ai un permis de conducere pentru o categorie superioară, le poți conduce fără griji.
Scăpăm de mașinile abandonate din București? Iată ce propune un consilier municipal
Reține că trotinetele electrice care sunt considerate mopede nu au voie pe trotuar, deci va trebui să circuli cu ele pe carosabil și să respecți codul rutier. Paradoxal, nu le poți înmatricula sau înregistra și nici să le faci asigurare, deși sunt considerate mopede din punct de vedere legal. Oricum, șansa să primiți amendă este legată strict de comportamentul dvs atunci când conduceți o trotinetă electrică, indiferent dacă poate sau nu să depășească 25 km/h.
Maşină cu volanul pe dreapta? Noi reguli în România
Înregistrarea este diferită de înmatriculare și se face la primăria de care aparține proprietarul, nu la poliție. După cum notează și AvocatNet, vârsta minimă legală pentru a conduce un moped pe drumurile publice din România este de 16 ani. Subliniem faptul că trotinetele electrice nu sunt jucării și că pot fi periculoase dacă sunt lăsate pe mâinile copiiilor.
Tânăr beat și fără permis, prins la volan de două ori în aceeași zi
Cum eviți orice risc? Simplu, cauți doar între trotinetele electrice limitate electronic la 25 km/h. Valabil și pentru alte vehicule electrice derivate din biciclete, role sau skateboard-uri care prezintă asistență electrică în vreun fel. Aceste reguli sunt valabil până la o eventuală modificare a codului rutier, dar nu ne așteptăm ca aceasta să aibă loc prea curând.
HARTA zonelor din Capitală cu cel mai mare risc de accidente
Până atunci, purtați cască și conduceți trotinetele electrice și bicicletele electrice cu atenție. Apropo, știai că legislația locală interzice circulația cu o bicicletă pe drumurile publice până la împlinirea vârstei de 14 ani?