Noua lege prin care șoferii cu permisul suspendat pot reveni mai devreme pe șosea

vezi galeria foto

Șoferii români cărora le-a fost suspendat permisul de conducere vor putea obține mult mai ușor reducerea perioadei de suspendare, începând de joi. Pe 18 iulie intră în vigoare măsurile unei legi care prevede eliminearea a două condiții pe care șoferii respectivi sunt nevoiți momentan să le bifeze pentru a reveni pe șosea.


Concret, actul normativ care facilitează reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere este Legea nr. 130/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

 

Citește și

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

 Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!

 

În momentul de față, un conducător auto poate solicita reducerea perioadei de suspendare a carnetului doar dacă îndeplinește următoarele cerințe:


  • să promoveze un test de verificare a cunoștințelor de legislație rutieră;
  • să dețină pemris de conducere de minimum un an;
  • să nu fi beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare în ultimii 3 ani de la săvârșirea faptei pentru care solicită reducerea;
  • să nu fi avut dreptul de a conduce suspendat în ultimii 2 ani de la data constatării faptei.

Legea 130/2019 elimină ultimele două criterii, astfel că regulamentul se va prezenta în următoarea formă:

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:


a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;

b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Practic, mai mulți șoferi români ce au momentan permisul de conducere suspendat vor deveni eligibili pentru reducerea perioadei de suspendare, grație noii versiuni a actului normativ. Obținerea acestui beneficiu va deveni un proces mult mai simplu decât până acum.


Noua lege a fost votată în luna iunie, iar la începutul acestei săptămâni a fost publicată în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare joi, 18 iulie. Textul legislativ poate fi consultat integral la acest link.

 

Sursa: avocatnet.ro

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE