În prezent, condițiile în care un cetățean poate părăsi România cu un vehicul care aparține, legal, unei alte persoane, sunt neclare și au generat confuzii chiar și în rândul specialiștilor.
Au tot existat voci care spuneau că șoferul are nevoie de o procură de la notar, în timp ce alte persoane au susținut că trebuie prezentat un contract de comodat pentru utilizarea vehiculului în cauză.
Direcţia de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei a explicat că Poliţia de Frontieră Română nu va solicita șoferului documentul din care să reiasă raportul juridic dintre acesta și automobilul pe care îl conduce.
Iată ce acte solicită polițiștii de frontieră
– permisul de conducere al șoferului aflat la volan
– asigurarea de răspundere civilă auto
– certificatul de înmatriculare a mașinii (cu mențiunea că aici va fi verificată și rubrica referitoare la valabilitatea ITP-ului).
„La ieșirea din țară sunt aplicabile condițiile privind admiterea vehiculelor în circulație pe drumurile publice, statuate de O.UG. 195/2002 și Convenția asupra circulatiei rutiere, care stabilesc că autoturismele aflate în circulația internațională trebuie să fie înmatriculate, asigurate pentru răspunderea civilă corespunzatoare din punct de vedere tehnic, iar conducatorul auto trebuie să dețină un permis de conducere valabil, corespunzator categoriei respective de vehicul”, precizează Direcția de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei în punctul de vedere formulat către colegii de la AvocatNet.