Poliția vs. autostopul – Cum sunt pedepsiți șoferii care iau pasageri la ocazie

vezi galeria foto

După descoperirea revoltătoarelor crime din Caracal, autoritățile par a acorda o atenție deosebită mașinilor de ocazie. În felul acesta erau răpite victimele, nevoite să facă autostopul din cauza lipsei unui sistem de transport în comun pe traseul lor. Poliția a început acum să-i sancționeze drastic pe șoferii care iau pasageri la ocazie, faptă interzisă prin lege.


Polițiștii prahoveni au surprins recent, în flagrant delict, patru șoferi care luau pasageri la ocazie. Doi dintre conducătorii auto au fost depistați vinerea trecută, de către agenți de la Brigada Rutieră, în timp ce efectuau în mod repetat transport ilegal de persoane. IPJ Prahova anunță că cei doi șoferi transportau în total 10 pasageri, contra cost.

 

Citește și:

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!


 

Transportatorii s-au ales cu certificatele de înmatriculare reținute și plăcuțele de înmatriculare retrase, aceștia fiind practic suspendați timp de 6 luni. În plus, polițiștii au aplicat două amenzi contravenționale în cazul acestora, în valoare de 6.000 de lei.

Alt șofer prahovean care lua autostopiști la ocazie a fost depistat de agenți ai Biroului Drumuri Naționale și Europene, în localitatea Homorâciu (Prahova). Și acesta presta serviciul contra cost, astfel că a fost amendat cu 1.000 de lei și suspendat timp de 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare.


IPJ Prahova precizează un ultim caz recent din această sferă. Pe 28 iulie, în stațiunea Bușteni, polițiștii au descoperit că un șofer transporta contra cost persoane până la Platoul Bucegi. În momentul în care a fost tras pe dreapta, acesta avea în mașină cinci pasageri dispuși să-i plătească 210 lei pentru cursă.

Șoferul a fost amendat cu 1.000 de lei, iar dreptul de utilizare a autoturismului i-a fost suspendat pentru 6 luni. Precum cei menționați anterior, i-au fost reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.


Așa-numita lege împotriva autostopului a intrat în vigoare în iunie 2015. Este vorba despre Legea nr. 129/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Cu alte cuvinte, autostopul este reglementat în România prin Legea Taximetriei. Aceasta stipulează că este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține autorizație taxi. Puteți consulta legea respectivă la acest link.


 

Sursa: Observatorul Prahovean / Sursa foto: Mravlja Matjaz, via Wikimedia Commons

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE