Poliția Română a răspuns șoferilor care se întreabă cum ar putea folosi navigația de pe telefon fără să încalce legea. Răspunsul a stârnit reacții diverse din partea utilizatorilor de Facebook.
Citește și:
Gestul incredibil făcut de o româncă pentru a scăpa de o amendă
Un șofer din România a primit o amendă record în Franța: 26.250 de euro!
Propuneri radicale după accidentul din Ialomița: dispozitive pentru scanarea retinei
Potrivit unui proiect de Ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, este interzisă folosirea dispozitivelor mobile în timpul condusului – valabil atât pentru șoferi, cât și pentru bicicliști, motocicliști sau utilizatorii de trotinetă.
Restricția vine ca răspuns la numărul crescut de accidente cauzate de folosirea telefoanelor la volan, unele dintre ele foarte grave. Există mai multe țări în care această lege a fost aplicată cu succes, poate cel mai elocvent exemplu fiind Australia, unde nu ai voie să ții în mână telefonul în mașină decât atunci când ești parcat. În cazul utilizării telefonului când vehiculul este staționat și nu parcat, șoferul este pasibil de amendă în Australia. Alte țări au început să se apropie de această prevedere.
Desigur, fiind foarte familiarizați cu folosirea telefonului în timp ce conduc (sau, în multe cazuri, doar stau în trafic), șoferii încep să se întrebe cum anume ar putea să folosească dispozitivul în scopuri practice, însă fără a păși în afara legii și a rămâne fără permis.
Poliția Română vine în ajutorul acestora și răspunde punctual într-o postare pe pagina oficială de Facebook: „La ultimele postări despre interzicerea utilizării telefonului mobil când conduceți sau chiar ținerea în mână al dispozitivului, majoritatea dintre voi ați înțeles că nu mai aveți voie să folosiți nici navigația…‘
Sfaturile sunt următoarele: să folosești un suport de telefon în mașină, să rogi pe pasager să butoneze aplicația de navigație dacă este cazul, sau – dacă ești singur în mașină – să folosești aplicația înainte de a pleca din parcare sau când ești tras pe dreapta.
Utilizatorii au reacționat în moduri diferite: unii au cerut ca polițiștii să fie un prim exemplu al respectării acestei legi și să nu vorbească la telefon când conduc, alții spun că restricția este aberantă.
Măsura reprezentată de această lege vine ca răspuns la o serie de accidente din țară (și nu numai) în care vinovații transmiteau live pe Facebook. Cel mai grav dintre ele a fost cazul șoferului de microbuz care transporta muncitori din Italia și care s-a izbit într-un TIR, fiind distras de transmisiunea live pe care o făcea pe rețeaua de socializare; nouă oameni au murit atunci.
VORBITI VA ROG SI DE PIETONII CARE TRAVERSEAZA TRECEREA. CUM SE ASIGURA?
Că șoferi,că pietoni,etc….Da’ dacă unu’ are în mașină ( din fabrică ,sau nu ) un MFD ,un display multifuncțional,ce face ???? vinde mașina ????…..dai drumu’ la o căldură,la un AC,etc……o reduci ( căldura ,deh ) în mers….
Lege de rahat,fix ca-n Românica,gândită fix,ca naiba…..Mai nou….nu e voie nici cu camere de bord…nici cu smartwatch…..deci…..