Programul Rabla 2018 – ce acte îţi trebuie şi cum îl accesezi

Programul Rabla 2018 – ce acte îţi trebuie şi cum îl accesezi! Programul Rabla 2018 a fost lansat pe 15 martie de către Administraţia Fondului pentru Mediu.

Suma alocată sesiunii de finanţare din 2018 a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional este 133.000 mii lei, din care: 113.000 mii lei pentru persoane fizice și 20.000 mii lei pentru persoane juridice.

 

Programul Rabla 2018 – ce acte îţi trebuie şi cum îl accesezi

Pentru o maşină predată la Remat în vederea cumpărării uneia noi, statul decontează 6.500 de lei. Conform calculelor Administraţia Fondului pentru Mediu va finanţa astfel parţial cumpărarea a peste 20.400 de maşini.

Conform reglementărilor, pentru a obţine prima de casare în programul Rabla, persoanele fizice trebuie să stea în România, să n-aibă datorii la autorităţile locale şi să predea la casare un automobil vechi de cel puţin opt ani.

Cei care vor să renunţe astfel la maşini trebuie să mai ştie că, deşi iniţial s-a anunţat că maşina predată la centrele de colectare trebuie să aibă Inspecţie Tehnică Periodică valabilă, ulterior, prin Odinul Ministerului Mediului,  s-a renunţat la această cerinţă.

Singurele condiţii sunt ca maşina să aibă toate elementele esenţiale şi să aibă o vechime de cel puţin 8 ani.  Persoana fizică trebuie să se înregistreze la un producător validat. Mașina veche trebuie predată unui colector autorizat și radiată din circulație. Ultima etapă constă în achiziționarea automobilului nou.

Prima de casare se scade direct din prețul mașinii noi, astfel că banii de la stat nu se alocă efectiv cumpărătorului.

 

Programul Rabla 2018 – acte necesare pentru accesare

 

– actul de identitate al solicitantului şi după caz, al proprietarului rablei care a cedat prima de casare;
– certificatul de înmatriculare al autoturismului uzat, în original şi copie legalizată;
– cartea de identitate a autovehiculului uzat, în original şi copie legalizată;
– certificatul de atestare fiscală (în original), din care rezultă că nu există restanţe către bugetul local, emis de către autoritatea publică locală (primărie); în cazul cesiunii primei de casare, este necesar şi un certificat de atestare fiscală emis pentru proprietar;
– declaraţie pe proprie răspundere, prin care solicitantul se angajează să cumpere o maşina nouă de la dealer.

După ce primeşte aceste documente, dealerul auto eliberează nota de înscriere, după care începe procedura de casare a rablei.

În termen de 30 de zile de la obţinerea notei de înscriere, cei interesaţi trebuie să caseze maşina veche şi să depună dosarul complet la dealer.

Bine de ştiut

O persoană fizică poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare, se mai arată în document. Pe post de rablă se vor accepta şi microbuzele cu cel mult 22 de locuri.

 

 

    Vasile spune:

    Daca masina e radiata si e acasa mai e valabil daca o predau la Remat? ??

    Viorel spune:

    daca eu vreau sa inscriu masina in programul rabla, dar, nu vreau sa imi mai iau nici o masina mi se da ceva in mana ?

Adaugă un comentariu