În 2018, programul Rabla s-a bucurat de un real succes. Au fost eliberate aproximativ 50.000 de tichete, potrivit unei informări a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Citește și:
Cum obții bani pentru combustibil?
Cel mai bătrân’ Volkswagen din lume a fost complet restaurat
Câte amenzi adună o cameră fixă?
Cum îți poți moderniza mașina
Ora de Educație Rutieră
Șoseaua de Centură a Bucureștiului – un proiect continuu
Ce trebuie să conțină o trusă sanitară auto?
Primul loc în Europa la aglomerație
Cea mai aglomerată perioadă de obținere a tichetelor a fost reprezentată de luna septembrie. Atunci au fost eliberate în jur de 30.000 de tichete.
Cu toate acestea, numărul mașinilor noi înmatriculate în România pălește pe lângă numărul autoturismelor second-hand înmatriculate de la începutul anului. Doar 13% din mașinile înmatriculate au fost noi.
Dar programul Rabla nu s-a încheiat încă pentru persoanele juridice. Firmele se pot înscrie până la data de 7 decembrie 2018.
În 2019, fondurile programului Rabla vor fi mai greu de accesat. Autoturismele vechi duse la casare trebuie să aibă inspecția tehnică periodică valabilă. Acest lucru reprezintă o problemă majoră pentru proprietarii rablelor aflate în stare avansată de degradare. Mai mult ca sigur, acestea vor rămâne abandonate pe străzi.
Cu toate acestea, fondurile se vor aloca tot pentru un nivel similar de tichete ca și anul acesta, iar autoturismele noi achiziționate pot avea emisii de maxim 120 grame de dioxid de carbon pe kilometru, față de valoarea de 130 de grame din 2018.
Prima de casare poate ajunge până la 9.200 de lei dacă proprietarii aleg autoturisme cu sisteme de propulsie hibrid.
Sursa: Avocatnet.ro